Хубаво е да заявяваме, че държавата трябваше да придобие ЧЕЗ, но тази процедура върви от една година. Известно е, че има състезание за покупка на акциите на ЧЕЗ - продават се. През тази една година най-нормалното беше да се настоява, да се иска от правителството или мнозинството да заяви, че не приема виждането за връщане на държавата в енергоразпределителните дружества. Това заяви в ефира на БНТ Михаил Миков.

Михаил Миков: Сега, когато се появява Гинка, когато става скандалът, оставката на министъра, сме изправени в ситуацията, в която фактът е свършен. Продължава същото - ЧЕЗ ще бъде собственост на ГИнка, Иванка или Пенка, но няма ясната политика, че българската държава е хубаво да си върне собствеността в енергоразпределителните дружества.

Миков обясни още, че големият въпрос е държавата ще може ли да се върне в енергоразпределителните дружества.

Михаил Миков: Трябваше преди няколко месеца още да се поиска от правителството да се заделят средства в бюджета и да се участва в процедурата по закупуването акциите на ЧЕЗ. И тогава нямаше да стои въпросът нито за Гинка, нито за втория, нито за третия, защото всички сме наясно, че тук става въпрос за състезание между икономически играчи.
Още по темата Сделката с ЧЕЗ