Изборите във Великобритания бяха втори референдум, който беше необходим и желан от опозицията. Британците желаят този Брекзит да се случи. Те желаят Брекзит със сделка. Това каза в "Още от деня" Милен Керемедчиев, бивш министър на икономиката и на външните работи.

Милен Керемедчиев: Британците ясно казаха, че искат да се случи Брекзит, но искат да излязат със сделка. Вторият аспект - в тези избори спечелиха националистите. Ако погледнем как са гласували британските граждани - тези от 16 до 44 години - при тях печелят лейбъристите. При 45+ печелят консерваторите. По-възрастното население с голямо мнозинство е определило желанието на Великобритания да излезе от ЕС. И трето: печелят националистите и в Шотландия, и в Северна Ирландия.

Керемедчиев каза, че много вероятен е сценарият с втори референдум в Шотландия за излизането на Великобритания, който да бъде подкрепен, както и че е много голям шансът за обединение на Северна Ирландия и Ирландия, което може да е решение на разногласията между ЕС и Великобритания.

Поне една година предстои да се договаря новото търговско споразумение между британците и ЕС. Още една година ще е физическото разделяне, така че нещата няма да се обърнат с краката нагоре от 31 януари 2020 г., каза още Милен Керемедчиев.

Триумф за консерваторите и загуба за лейбъристите на изборите във Великобритания

Триумф за консерваторите и загуба за лейбъристите на изборите във Великобритания

Триумф за консерваторите на Борис Джонсън и съкрушителна загуба за лейбъристите на Джереми Корбин след предсрочните парламентарни избори във Великобри...