НОВИНИ

Милен Любенов: Имаме Изборен кодекс, който ще влезе в сила с проблемни текстове

След отхвърлянето на ветото върху Изборния кодекс законът остава такъв какъвто е. След обнародването му в държавен вестник той ще влезе в сила. Това заяви в студиото на "Денят започва" секретарят на президента по вътрешна политика Милен Любенов. По думите му, в момента има закон с проблемни текстове, в който има съмнение за противоконституционност и той ще влезе в сила след обнародването му. Конституционният съд има крайната дума за това дали един текст е противоконституционен или не. Президентът винаги се водил от ясни мотиви и не е бързал в преценките си, каза още Любенов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:17, 20.05.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Милен Любенов - секретар на президента по вътрешна политика: След приетите изменения в Изборния кодекс и от управляващи, и от опозиция заявиха, че наистина текстовете са проблемни и подлежат на коригиране. Така, че не виждам защо сега всички са изненадани от едно или друго решение, свързано и с ветото на президента, и с последващите стъпки, които той би предприел. Към момента това, което е на лице е, че имаме едно преодоляно вето, закона остава в сила такъв, какъвто е и след обнародването му в ДВ той ще влезе в сила. Така, че проблемните текстове остават.

Любенов каза още, че въпросът е какво следва от тук насетне. По думите му, на този етап ние имаме от страна на управляващото мнозинство заявено намерение за промени, но тук е същината на проблема - защо сега всъщност ще бъдат направени промени върху текстове, които бяха приети 2 седмици по-рано?! И това показва една системна слабост в законодателния процес, който не само в рамките на това НС, но и в рамките на 41-то и 42-то НС - т.е. приемат се прибързано тектове на закони без ясна цел, без мотиви, без оценка на въздействие, което в последствие създава противоречия.

"Всъщност имаме един закон, който ще влезе в сила след обнародването му с проблемни текстове, по които има съмнения за противоконституционност. Казвам съмнения, тъй като КС е този, който всъщност накрая има затова дали един текст или закон е противоконституционен или не е. Президентът никога не е действал прибързано, винаги се ръководи от принципи и с ясни мотиви. В Конституцията не са разписани срокове, в които трябва да се сезира КС, но ние не можем на базата на заявени намерения да вземаме своето решение", заяви още секретарят на президента по вътрешна политика.

Вижте целият разговор с Милен Любенов в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръкописът и Лачените обувки на българското кино с награда Златно перо
"Ръкописът" и "Лачените обувки на българското кино" с награда "Златно перо"
Горските пожари в канадската провинция Алберта обхванаха и съседен район
Горските пожари в канадската провинция Алберта обхванаха и съседен район