Днес ще бъде изпратено писмо до БАН за изясняване на причините за затварянето на метеорологичната станция на връх Мусала, това заяви Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование и наука. В "Денят започва" тя коментира, че обясненията, дадени пред медиите не отговарят напълно на въпроса защо се налага да се затвори съоръжението.

Това е най-високата станция на Балканския полуостров и дава информация важна и за международния обмен. В началото на месеца тя спря измерванията за първи път откакто е открита преди 84 години. От Института по метеорология коментираха за БНТ, че станцията не е закрита, а работата ѝ е спряна само до пролетта, поради липса на квалифициран персонал, който да я обслужва. Междувременно репортерска проверка показа, че директорът на метеорологичния институт доцент Христомир Брънзов има бизнес с автоматични метеостанции.

Във връзка с обещаното вчера повишение на учителските заплати от догодина Милена Дамянова посочи, че "увеличаването на средствата за образование е следствие от една последователна политика на г-н Борисов и на ГЕРБ. Както знаете, миналата година също имаше увеличение в размер на 140 млн. лева. 80 млн. от тях бяха предвидени за заплати и те са следствие от приетия Закон за предучилищното и училищното образование, за приемането, на който ГЕРБ е основният двигател, каза Дамянова.

Средствата, които са предвидени за заплати - за директно, пряко увеличение на учителските заплати, са в размер на 100 млн. лева, което е 8% увеличение на заплатите на всички учители, като 10% е предвиденото увеличение за минималните начални заплати, съществуващи и фиксирани в момента. Увеличавайки средствата за образование, ние ясно показваме, че за нас образованието е наистина реален национален приоритет", обясни още Милена Дамянова.

Вижте целия разговор с Милена Дамянова в "Денят започва"!