НОВИНИ

Милена Стоева: "Инерком" не може да вдига цената на тока

"Инерком" не може да вдигне цената на електрическата енергия, която се определя по строг механизъм от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД Милена Стоева.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:42, 11.03.2018
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
милена стоева инерком вдига цената тока

„Цената е разходоопределяща. Прогнозният размер на инвестициите, които се правят за подобряване на услугата и инфраструктурата за следващия регулаторен или ценови период, които предвиждаш да направиш, са включени в цената, която КЕВР ще определи за мрежовите услуги, които предоставя разпределителното предприятие. Разбира се, във формулата има и други ценообразуващи елементи, но това е принципът”, обясни Стоева.

„От 20 години насам единственият начин КЕВР да одобри повишаването на цената е по един много прост механизъм: дружествата ЧЕЗ, Енерго про и ЕВН правят постоянни инвестиции в подобряването на инфраструктурата, в мрежите, в качеството на тока, монтиране на нови електромери и т.н. Всички тези инвестиции се преглеждат внимателно от регулатора и той казва: "Вие тази година сте направили 50 или 100 милиона инвестиции и съответно това може да повлияе върху потенциално вдигане на цената”, обясни от своя страна Веселин Захариев от "Мейн Кепитал" – финансов консултант по сделката за закупуването на българските активи на ЧЕЗ.

„Електроразпределението и електроснабдяването са едни от най-регулираните бизнеси в България и подлежат на контрол, по отношение на сигурността на доставките от КЕВР. В такава среда компаниите работят в строго определена рамка и при спазване на строги изисквания, които гарантират на първо място интересите на потребителите”, категоричен е Захариев. Той уточни, че при нарушение качеството на услугите и доставките, държавният регулатор може да реагира светкавично и да вземе мерки, за да се гарантира услугата.

„Ние ще влезем в разпределителното предприятие при вече одобрени цени, които не сме договаряли и то за три години напред. Въпреки това сме спокойни, защото знаем, че ЧЕЗ управлява бизнеса си по нормален начин и те напълно професионално подхождат при изготвянето на ценовите заявления, по отношение на цени и инвестиции”, каза още Веселин Захариев.

„Строго регулираната дейност на КЕВР позволява постоянен контрол. Това беше ясно казано и от председателя на КЕВР доц. Иван Иванов. И на пресконференцията, която даде, и на публичното изслушване, което имахме в парламента. Има достатъчно много рамки и рестрикции както за извършването на дейността, така и за неизвършването ѝ. Всяко неизпълнение на регулирана дейност e нарушаване на лицензията и би довело до мигновени действия от страна на КЕВР”, заяви Милена Стоева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евтини имитации на Горнооряховския суджук се предлагат в големите супермаркети
Евтини имитации на Горнооряховския суджук се предлагат в големите супермаркети
Мондиалът идва! Готова ли е Русия и какви са нововъведенията на първенството на планетата? (ВИДЕО)
Мондиалът идва! Готова ли е Русия и какви са нововъведенията на първенството на планетата? (ВИДЕО)