Многохиляден митинг в Лондон с искане за провеждането на втори референдум за членството в ЕС. В същото време, премиерът Тереза Мей даде знак, че може и да няма трето гласуване на договореното от нейното правителство и Брюксел споразумение за напускане, ако няма достатъчно подкрепа за приемането му от парламента.

"Нека народът има последната дума" - с плакати като този британци се събраха в Лондон, за да поискат втори референдум за членството в ЕС. Според организаторите, участниците са повече от един милион души. Пред множеството, кметът на Лондон обяви, че Брекзит се е превърнал в национален кошмар.

Садик Хан, кмет на Лондон: Нека ви кажа три факта. Първо, аз съм Садик Хан. Второ, аз съм кмет на Лондон и трето, аз съм горд европеец.

Гледахме как правителството пренебрегва нашите предупреждения отново и отново. Време е да кажем силно и ясно - стига толкова! Време е да отменим член 50!

В същото време, петиция за отмяна на напускането събра за кратко време рекорден брой подписи- 4 300 000. Инициаторката призна, че е получила смъртни заплахи и безброй обиди онлайн.

Междувременно от "Дауниниг стрийт" 10 опровергаха съобщения в медии, че се обсъжда оставката на премиера Мей. Лидерите от Евросъюза дадоха на британските управляващи избор между две възможности - излизане без сделка на 12 април или - на 22 май, ако парламентът одобри споразумението за напускане.

Дата за вота не е насрочена, но премиерът Мей може и изобщо да не насрочи гласуване, ако не е сигурна, че ще събере необходимите гласове.

Споразумението вече два пъти категорично беше отхвърлено от Камарата на общините, а председателят й Джон Бъркоу обяви, че няма да допусне трети вот, освен ако няма съществени промени в текста.

Все още на теория съществува възможността член 50 да бъде отменен и Брекзит да не се състои, което според премиера Мей, би било предателство спрямо избирателите.

Може да няма трето гласуване по сделката на Мей за Брекзит

Може да няма трето гласуване по сделката на Мей за Брекзит

Възможно е да няма трето гласуване на споразумението за напускането на Великобритания, в случай, че то няма необходимата подкрепа.