НОВИНИ

​Милиони гласуваха на референдумa за независимост на Иракски Кюрдистан

Очаква се избирателите да отговорят с категорично "ДА" на въпроса дали кюрдите да получат независимост от Багдад. Въпреки че кюрдите изнасят голяма част от тежката битка срещу "Ислямска държава", страните в региона реагират остро на референдума за независимост.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
19:44, 25.09.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Около 5 200 000 души имаха право на глас на изборите, които ще се проведат в трите северни иракски провинции. Президентът на автономната област Масуд Барзани заяви, че референдумът няма да доведе веднага до независимост, а трябва да се използва като коз в преговорите с Багдад. Като условие да отмени допитването той поставя именно началото на диалог за независимост с иракското правителство. Междувременно кюрдите се надяват, че настоящият вот ще бъде стъпка напред в борбата за независимост.

Провеждането на вота срещна сериозни противници в лицето на Турция, Иракското правителство в Багдад, Сирия и Иран. Анкара дори заплаши да предприеме крайни мерки, за да предотврати създаването на независима кюрдска държава.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Прочистихме район от 2000 километра от терористите от "Ислямска държава" и сега ще направим нова стъпка в същата насока. Няма да се поколебаем да направим подобни стъпки в Ирак, ако е необходимо. Ако се наложи ще спрем търговията с петрол и ще затворим границите.

Анкара вече дислоцира свои военни по границата си с кюрдската автономна област в Ирак. Президентите на Турция и Русия, Реджеп Ердоган и Владимир Путин проведоха телефонен разговор във връзка с провеждането на референдума.

Кюрдите са четвъртата по големина етническа група в региона на Близкия изток, а между 15 и 20 % от 37-милионното население на Ирак са именно кюрди.

Иракски Кюрдистан на практика е автономен от 1992 г., когато съставя собствено правителство и влиза в конфликт с режима на Саддам Хюсеин. След свалянето му през 2003 г. кюрдите в Ирак договарят сериозни правомощия с Багдад и започват да привличат чужди инвестиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в защита на сина на застреляния ресторантьор от Виноградец
Протест в защита на сина на застреляния ресторантьор от Виноградец
Директорът на БОРКОР: Няма пазар на медицински изделия, има корупционни схеми
Директорът на БОРКОР: Няма пазар на медицински изделия, има корупционни схеми