В студиото на „Панорама“ режисьорът на филма „Áга“ Милко Лазаров сподели, че сюжетът се развива в далечния север по чисто естетически причини, тъй като там може да се разкаже историята на последното семейство и последният човек.

„Áга“ е копродукция между България, Германия и Франция, като от българска страна участва със значителна част от екипа и с подкрепата на Българската национална телевизия и Националния филмов център. Премиерата му бележи началото на София филм фест на 7 март в зала 1 на НДК.

Закриха "Берлинале" с българския филм "Ага"

Закриха "Берлинале" с българския филм "Ага"

Пълна зала и аплодисменти на близо 2000 зрители - така Берлинале посрещна българския филм "Ага". Късно снощи екипът мина по червения килим заедно със...

Историята на филма се развива на Север по чисто естетически съображения, за да може да се разкаже историята на последното семейство и последният човек, заяви режисьорът Милко Лазаров. Филмът е сниман в Якутия, република в Руската федерация.

Милко Лазаров, режисьор на „Áга“: Там тишината може да се разположи прилично, с уважение, да стане мощна, да заработи. На лента, с уважение на най-малкия детайл.

Снимките в Якутия бяха лесни за екипа по стечение на обстоятелствата, допълни той. България има традиция в изследването на далечния Север, припомни Лазаров, като даде за пример „Неосветените дворове“ на Йордан Радичков и Асен Баликси.


Първата прожекция на „Áга“ беше и последната за 68-о Берлинале, а първата прожекция за български зрители ще бъде първата за 22-ия София филм фест.

За първи път в историята български филм получи възможността да закрие един от най-големите кинофестивали в света.

Дитер Кослик, директор на Берлинале: „Áга“ е прекрасен филм за последната вечер. В него ние виждаме живот, който почти не съществува днес. Много харесахме този филм и поздравяваме България, че се завърна в основната програма
От ляво на дясно: Галина Тихонова​ (Ага), ​Михаил Апросимов (Нанук), Феодосия Иванова​ (Седна)
От ляво на дясно: Галина Тихонова​ (Ага), ​Михаил Апросимов (Нанук), Феодосия Иванова​ (Седна) © БТА

За бляскавата галавечер в Берлин пристигна почти целият екип, както и главните герои - актьори от Якутия, където е заснета.

Специално за премиерата на филма, от Якутия, където е заснет филмът, пристигнаха актьорите, изиграли главните роли.

Вижте какво споделиха те пред камерата на БНТ:

Михаил Апросимов - в ролята на Нанук: Приех тази роля, защото в основата е силната връзка на една възрастна двойка. За мен семейството е институция, а там където има здрави семейства, има силна държава. Проблемът е, че днес липсва истинска любов.
Феодосия Иванова - в ролята на Седна: Уважението е в основата на всяка връзка. Бъдете честни един към друг. Необходима е толерантност, разбиране и подкрепа всеки ден. Това е любов.
Галина Тихонова - в ролята на Ага: Мисля, че след този филм младите хора ще променят начина, по който гледат на своите родители, защото това са хората, които трябва да уважаваме и ценим най-много.

Милко Лазаров е режисьор на едни от най-успешните телевизионни проекти за Българската национална телевизия - „Великите българи“, „Голямото четене“, „Ръкописът“.

Първият му пълнометражен филм „Отчуждение“ (2013), също в копродукция с БНТ, е представен премиерно в официалната селекция на 70-ия филмов фестивал във Венеция, където спечели две награди.

Сценарият е дело на Милко Лазаров и Симеон Венциславов, който заедно със Стефан Командарев реализира филма „Посоки“.

Продуцент на филма е Веселка Кирякова, продуцент на „Отчуждение“ и копродуцент на българския филм „Слава“. Отговорен оператор на филма е Калоян Божилов, също познат от „Отчуждение“.