НОВИНИ

Милко Лазаров: Историята на „Áга“ се развива на Север по естетически причини

В студиото на „Панорама“ режисьорът на филма „Áга“ Милко Лазаров сподели, че сюжетът се развива в далечния север по чисто естетически причини, тъй като там може да се разкаже историята на последното семейство и последният човек.„Áга“ е копродукция между България, Германия и Франция, като от българска страна участва със значителна част от екипа и с подкрепата на Българската национална телевизия и Националния филмов център. Премиерата му бележи началото на София филм фест на 7 март в зала 1 на НДК.

bnt avatar logo
от БНТ
23:10, 02.03.2018
Чете се за: 01:29 мин.
Още

Историята на филма се развива на Север по чисто естетически съображения, за да може да се разкаже историята на последното семейство и последният човек, заяви режисьорът Милко Лазаров. Филмът е сниман в Якутия, република в Руската федерация.

Милко Лазаров, режисьор на „Áга“: Там тишината може да се разположи прилично, с уважение, да стане мощна, да заработи. На лента, с уважение на най-малкия детайл.

Снимките в Якутия бяха лесни за екипа по стечение на обстоятелствата, допълни той. България има традиция в изследването на далечния Север, припомни Лазаров, като даде за пример „Неосветените дворове“ на Йордан Радичков и Асен Баликси.


Първата прожекция на „Áга“ беше и последната за 68-о Берлинале, а първата прожекция за български зрители ще бъде първата за 22-ия София филм фест.

За първи път в историята български филм получи възможността да закрие един от най-големите кинофестивали в света.

Дитер Кослик, директор на Берлинале: „Áга“ е прекрасен филм за последната вечер. В него ние виждаме живот, който почти не съществува днес. Много харесахме този филм и поздравяваме България, че се завърна в основната програма
;

За бляскавата галавечер в Берлин пристигна почти целият екип, както и главните герои - актьори от Якутия, където е заснета.

Специално за премиерата на филма, от Якутия, където е заснет филмът, пристигнаха актьорите, изиграли главните роли.

Вижте какво споделиха те пред камерата на БНТ:

Михаил Апросимов - в ролята на Нанук: Приех тази роля, защото в основата е силната връзка на една възрастна двойка. За мен семейството е институция, а там където има здрави семейства, има силна държава. Проблемът е, че днес липсва истинска любов.
Феодосия Иванова - в ролята на Седна: Уважението е в основата на всяка връзка. Бъдете честни един към друг. Необходима е толерантност, разбиране и подкрепа всеки ден. Това е любов.
Галина Тихонова - в ролята на Ага: Мисля, че след този филм младите хора ще променят начина, по който гледат на своите родители, защото това са хората, които трябва да уважаваме и ценим най-много.
;;

Милко Лазаров е режисьор на едни от най-успешните телевизионни проекти за Българската национална телевизия - „Великите българи“, „Голямото четене“, „Ръкописът“.

Първият му пълнометражен филм „Отчуждение“ (2013), също в копродукция с БНТ, е представен премиерно в официалната селекция на 70-ия филмов фестивал във Венеция, където спечели две награди.

Сценарият е дело на Милко Лазаров и Симеон Венциславов, който заедно със Стефан Командарев реализира филма „Посоки“.

Продуцент на филма е Веселка Кирякова, продуцент на „Отчуждение“ и копродуцент на българския филм „Слава“. Отговорен оператор на филма е Калоян Божилов, също познат от „Отчуждение“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 3 март България отбелязва националния си празник!
На 3 март България отбелязва националния си празник!
ЕК може да посредничи при газови преговори между Русия и Украйна
ЕК може да посредничи при газови преговори между Русия и Украйна