НОВИНИ

"Минало в минути" - новата инициатива на платформата "Българска история"

"Минало в минути". Така се казва новата видеорубрика на младежите от интернет платформата "Българска история". Целта на инициатива е да популяризира историята на страната ни, като я представи в достъпен формат и на разбираем език.

Светлозара Лазарова
от Светлозара Лазарова
19:32, 14.02.2017
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Цар Фердинанд е първият монарх, летял със самолет, но "заради не особено атлетичната си фигура" изказал притеснението си дали машината ще го издържи, а в Свиленград е първото военно летище в света. Това са само част от интересните факти, с които младежите от "Българска история" запознават зрителите си, още в първото си видео, в което увлекателно разказват за българските постижения в авиацията.

Марио Мишев - сдружение "Българска история": "Това е една дневна доза повод за гордост - това, което се опитваме да направим, защото всеки може да открие това, което най-много го вълнува в съответния блог и да го запомни, а после да го разказва".
Мирела Жаблянова - сдружение "Българска история": "Да, просто искаме да бъде развлекателно и интересно. Ние сме, може би, този буфер между научната общност и обикновения човек, който се вълнува от историята".
;

Всичко започва през 2012 година. Петима младежи създават страница в социалните мрежи, след което тя прераства в сайт, а днес вече издават книги и правят предавания. Всеки ден екипът от 10 души предоставя един по-достъпен прочит на историята ни на младите хора, които прекарват голяма част от времето си в интернет.

Марио Мишев - сдружение "Българска история": "Работата ни е ежедневна до голяма степен, но също така имаме различни инициативи, които включват обиколки по училищата, в които изнасяме уроци пред учениците, направата на документални филми, посветени на различни личности и събития".
Мирела Жаблянова - сдружение "Българска история": "Разчитаме и на тях да ни помагат с избирането на това за какво точно да говорим.

Всички, които гледат видеата, могат да дават предложения за темите, които биха им били интересни като коментари под видеото. Следващият брой ще бъде посветен на Васил Левски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антони Тренчев, РБ: Искаме оставката на министъра на образованието
Антони Тренчев, РБ: Искаме оставката на министъра на образованието
В Добрич откраднаха кутии с дарения
В Добрич откраднаха кутии с дарения