Диалогът с министъра беше ползотворен, работеше се с представителите на всички организации "на" и "за" хората с увреждания, коментира изп. директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.

Проблемът е много по-сложен, тъй като става въпрос за редица закони - Законът за хората с увреждания, за социалните услуги, за личната помощ. Има още редица други нормативни актове, свързани с промяната на експертизата за вида и степента на увреждането, обясни Коралски.

Минчо Коралски: Трябва да се смени парадигмата, че едва ли не отговорник за хората с увреждания е министърът на труда и социалната политика, нещо, което е дълбоко невярно.

Политиката за хората с увреждания е хоризонтална и няма специална политика за хората с увреждания. Те са хора като всички останали и трябва средата и образованието да са достъпни, за да ги виждаме сред всички останали, коментира Коралски.

По думите му 16% от хората в Европа са хора с увреждания и обществото трябва да е готово да осигури тези условия.

Мисля, че работата, която е извършена от социалното министерство и други министерства е значителна и процесът не бива да спира, подчерта той.