Минералната баня в Банкя отваря догодина и ще работи като обществен спа-център, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Банкя, Район Банкя

От общината все още не са решили дали ще управляват обекта сами или с помощта на външен мениджмънт.

Сградата беше спасена с отдаването на право на строеж за 35 години на общински терен на пенсионно дружество.

След 30-годишна разруха емблемата на Банкя - Царската минерална баня, с бързи темпове възвръща блясъка си.

Сградата ще бъде реставрирана за 8 милиона лева. Парите са от пенсионно дружество, което в замяна получи право на строеж в непосредствена близост до банята.

На мястото на занемарения летен театър в Банкя, ще бъде построен хотел, който ще има топла връзка с реставрираната баня, а инвеститорът ще бъде задължен да изгради нова открита сцена.

След 35 години хотелът също ще стане собственост на общината. В самата баня ще се запази и уникалното кафене с дървени сепарета и дърворезба, както и централния басейн.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Очакваме до средата на следващата година да имаме вече отворена, готова, реставрирана баня и това наистина е едва важна кауза, не само на Банкя, а на София и на България.

Централната минерална Баня в София има нужда от спешен ремонт и общината не може повече да го отлага. Сградата ще стане част от музея на София, защото не може се да намери инвеститор за спа център.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Идваха инвеститори от Италия, от къде ли не , след като разгледат внимателно условията, не се явяват на конкурс.

Общината е поискала и получила от държавата стопанисването и на баните в „Овча Купел" и „Горна Баня" .