Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как върви реставрацията на Царската баня в Банкя. Следващата година по това време спа комплексът ще отвори врати за посетители. Най-вероятно банята ще бъде дадена на концесия, с право на строителство на плувен басейн.

Тази година общината инвестира над 20 млн. лв в използването на минералните води на София за хората. Реконструкцията на банята в Банкя започна през ноември 2018 г. и всичко трябва да е готово до май 2020 г.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Работата е много прецизна, защото всеки детайл трябва да бъде реставриран, така както е бил. Наблюдава се от специалисти, работят реставратори.

Част от елементите , които се запазват в оригинал, са дървените съблекални, като за целта първо се сваля старият лак, дървото се шлифова и след това отново се лакира.

Рангел Марков, кмет на Банкя: Двата басейна, проточни, също 100 % се възстановяват. Подовете, там където са запазени и там където могат се реставрират със старите плочки, а там където не могат, се поръчват абсолютно същите във фабриката, в която са произведени преди 100 години.

За да почерпи опит за най-работещия вариант за управление на банята, кметът на Банкя и екипът му са посетили различни спа центрове в Будапеща, Баден и други европейски градове.

Най-вероятно банята ще бъде дадена на концесия с право на строителство на плувен басейн с дължина 25 м. Той ще се намира на ниво -1 при спа центъра и ще е покрит с прозрачен купол, за да влиза и естествена светлина.