НОВИНИ

Минералната баня в Банкя отваря за посетители следващото лято

Столичният кмет Йорданка Фандъкова провери как върви реставрацията на Царската баня в Банкя. Следващата година по това време спа комплексът ще отвори врати за посетители. Най-вероятно банята ще бъде дадена на концесия, с право на строителство на плувен басейн.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:48, 15.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Тази година общината инвестира над 20 млн. лв в използването на минералните води на София за хората. Реконструкцията на банята в Банкя започна през ноември 2018 г. и всичко трябва да е готово до май 2020 г.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Работата е много прецизна, защото всеки детайл трябва да бъде реставриран, така както е бил. Наблюдава се от специалисти, работят реставратори.

Част от елементите , които се запазват в оригинал, са дървените съблекални, като за целта първо се сваля старият лак, дървото се шлифова и след това отново се лакира.

Рангел Марков, кмет на Банкя: Двата басейна, проточни, също 100 % се възстановяват. Подовете, там където са запазени и там където могат се реставрират със старите плочки, а там където не могат, се поръчват абсолютно същите във фабриката, в която са произведени преди 100 години.

За да почерпи опит за най-работещия вариант за управление на банята, кметът на Банкя и екипът му са посетили различни спа центрове в Будапеща, Баден и други европейски градове.

Най-вероятно банята ще бъде дадена на концесия с право на строителство на плувен басейн с дължина 25 м. Той ще се намира на ниво -1 при спа центъра и ще е покрит с прозрачен купол, за да влиза и естествена светлина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са рисковете за почивка на планина при летните аномалии във времето
Какви са рисковете за почивка на планина при летните аномалии във времето
Брюксел иска да спаси ядрената сделка с Иран
Брюксел иска да спаси ядрената сделка с Иран