НОВИНИ

Минералната баня в Банкя ще бъде ремонтирана и превърната в съвременен център

Емблематичната сграда на минералната баня в Банкя, която от 17 години се руши, ще заживее нов живот до две години и ще бъде превърната в съвременен балнеоложки и спа център. Това обяви районният кмет Рангел Марков, който представи идейния проект за нейното бъдеще.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:37, 13.02.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Сградата, която е паметник на културата и забележителност на Банкя, ще бъде възстановена в автентичния ѝ вид. В последните години тя не беше поддържана, беше разграбвана от вандали. Сега тези щети ще бъдат поправени.

Рангел Марков, кмет на район "Банкя": Запазваме балнеоложките функции на банята и разработваме нов съвременен спа център, който е с капацитет 160-180 човека, които едновременно могат да използват банята по едно и също време. Там ще бъдат финландската сауна, другите видове сауни, парни бани, басейни, които са с различна температура на минералната вода.

Спа центърът ще бъде в сутерена, който досега е бил недостъпен за посетители, тъй като там са се намирали котлите за отопление на помещенията. Авторът на идейния проект арх. Чавдар Георгиев разкрива, че едната съблекалня ще бъде преустроена във Виенски салон, където ще бъдат сервирано храни и напитки. Третият етаж, който преди е бил място за масажи, ще претърпи пълна промяна.

Арх. Чавдар Георгиев, автор на идейния проект: Третото ниво на сградата ще поеме функциите за обществено обслужване - съвременен фитнес център за профилактика, спорт и възстановяване, зала за йога и медитация, козметичен център, детски център.

Реставрираната сграда ще бъде оборудвана и с асансьор за хора с увреждания. Проектът ще бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Очаква се до края на 2019-та година минералната баня в Банкя да отвори врати за посетители и да се превърне в най-големия балнеоложки спа център в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животновъди от Пиринския край се оплакват от забавени субсидии
Животновъди от Пиринския край се оплакват от забавени субсидии
Външните министри преговарят за името на Македония
Външните министри преговарят за името на Македония