НОВИНИ

Мини слънчево затъмнение – Меркурий ще премине през слънчевия диск

Планетата Меркурий ще премине пред диска на Слънцето. Това явление се наблюдава, когато тя е между Земята и Слънцето, но в същото време е достатъчно близо до равнината на земната орбита.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:57, 09.05.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още
мини слънчево затъмнение меркурий премине слънчевия диск

Ако тези две условия са изпълнени, Меркурий се проектира върху слънчевия диск и това явление се нарича пасаж. За едно столетие се наблюдават средно по 13 транзита на Меркурий пред слънчевия диск.

Пасажът на Меркурий ще се наблюдава от Северна и Южна Америка, от Европа, Африка и Централна Азия. Явлението ще започне в 14.11 часа българско време, когато дискът на Меркурий ще докосва външно диска на Слънцето.

Поради малкия ъглов размер на Меркурий преминаването му пред слънчевия диск няма да може да се наблюдава с невъоръжено око. При наблюдение на слънцето и на явленията, свързани с него, трябва да се използват специални предпазни филтри, препоръчват астрономите.

Регионалният академичен център в Шумен, Астрономическият център "Проф. Владимир Шкодров" и Студентското астрономическо общество на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" организират наблюдение на пасажа на Меркурий с някои от новите телескопи на обсерваторията.

Последното преминаване на Меркурий е наблюдавано на 8 ноември 2006 г., но тогава то не е било видимо от България. Транзит на Меркурий, видим от България, е имало на 7 май 2003 г. Следващият транзит или пасаж на планетата Меркурий ще бъде на 11 ноември 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят на Европа в Благоевград
Денят на Европа в Благоевград
​Ниските температури почти унищожиха черешите в Кюстендилско
​Ниските температури почти унищожиха черешите в Кюстендилско