НОВИНИ

Минимална работна заплата се въведе за пръв път в Швейцария

За първи път в Швейцария се въведе минимална работна заплата. Прецедентът е в кантона Ньошател след решение на местен референдум от 2011-а. Местните жители тогава се произнесоха за долен праг на доходи от 20 швейцарски франка на час. Мярката стана факт едва сега, след като Федералният съд отхвърли на последна инстанция обжалване на местни работодатели и икономически организации.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
10:00, 12.08.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Федералният съд на Швейцария постанови, че минималното заплащане, одобрено от жителите на кантона Ньошател, отговаря на конституционния принцип за икономическа свобода и на федералните закони. Решението на съда признава и целта за борба с явлението „работещи бедни“.

Матеус Лалола, шофьор на такси: 20 франка на час е идеално за всички. Дълго чакахме този момент. Надявам се, наистина да се осъществи. Лично за мен ще е благословия.

20 швейцарски франка са малко повече от 17 евро. За сравнение минималната почасова ставка във Франция е 9,76 евро. На месечна база при работна седмица от 41 часа един зает в кантона Ньошател ще получава не по-малко от 3 480 швейцарски франка или малко над 3 хиляди евро. Изключения са предвидени за земеделието и лозарството.

Мариан Ебел, местен политик: Много сме доволни. Надяваме се и други кантони да почерпят вдъхновение, защото бедни има навсякъде. Не е нормално някой да работи на 100 процента и да не печели достатъчно за да живее нормално.

Работодателите остават скептични към решението на Федералния съд.

Патрик Фавр, управител на таксиметрова фирма: Швейцарският федерален съд иска да намали броя на работещите бедни, но може би ефектът е обратен. Ако трябва да плащаме тази минимална ставка на всички шофьори, вероятно ще се наложи да превърнем някои от тях в самонаети. Тогава изобщо няма да имат сигурен доход.

С малко под 3 500 швейцарски франка на месец животът в Швейцария е много труден без социални помощи. Инициативи за минимално заплащане има и в кантоните Юра и Тичино, но процедурата още е в ход. Подобни проекти вече отхвърлиха кантоните Женева, Во и Вале.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете от Търговище спечели златен медал от Япония за рисунка
Дете от Търговище спечели златен медал от Япония за рисунка
Събор на хърцоите в русенското село Кацелово
Събор на хърцоите в русенското село Кацелово