НОВИНИ

Може ли минималната заплата от 420 лева да доведе до съкращения

От началото на 2016 година минималната работна заплата у нас вече е 420 лева. Според собственици на фирми в Русе, които наемат основно неквалифициран персонал и плащат най-ниските трудови възнаграждения, това може да доведе до съкращения. В същото време обаче, работниците са доволни от повишаването на минималната заплата.

bnt avatar logo
от Автор: Галя Пенчева
19:41, 04.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Мирослав Чапанов е собственик на фирма за производство на чорапи. За него работят 100 човека, като 20 от тях са назначени на минималната работна заплата. С надбавките за прослужено време обаче заплатите им стават по-големи.

Мирослав Чапанов: Което означава че ние ще осигуряваме персонала на средните заплати. Доста от колегите това няма да могат да си позволят. Изхода е или почасова заетост или редуциране на поръчките.

Мирослав Чапанов не изключва вероятността ако се наложи да освободи хора. Колегата му Пламен Рашев, който работи в същия сектор е оптимист и се надява да запази работниците си.

Пламен Рашев: Надяваме се да задържим нивото и да нямаме съкращения, но това ще бъде определено от поръчките, които са динамични.


;

Димитър Симеонов е на 31 години, но вече има 12 години стаж във фабриката за чорапи. Казва, че получава минималната работна заплата и е доволен, че тя ще се увеличи с 40 лева. Въпреки това се притеснява за работното си място.

Димитър Симеонов: Защото безработицата е голяма. Минималната работна заплата, която вземам, всеки има нужда от доходи и това е спасение, че съм на работа.

Затова собствениците на фирми в бранша се надяват европейските им партньори да продължат да ги търсят. Така ще запазят нивото на производството си, въпреки ниските цени, които предлагат най-сериозните им конкуренти - фирмите от Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от село Мирково смаяха професори със знанията си
Ученици от село Мирково смаяха професори със знанията си
Двама души получиха шанс за нов живот
Двама души получиха шанс за нов живот