НОВИНИ

Минимални резултати на седмокласниците за Средновековието

Днес беше последният учебен ден за седмокласниците. Преди да се отдадат на лятната ваканция - какво научиха тази учебна година? Както обеща във филма си "Училище под удара на закона", репортерката Елиана Димитрова провери с тест в две столични училища как седмокласниците успяха да изучат "забравения" от Министерството на образованието период "Средновековие".

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:34, 15.06.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Тестът върху Средновековието подготвя учителят по история от 125-то училище Палма Никлева. Първо го правят седмокласниците от 7 "в". Те изучиха пропуснатото Средновековие в 12 часа от свободноизбираемата подготовка по първия вариант, предложен от Министерството за наваксване на материала. Общо уроците в раздела са над 50. Средният успех от теста е 3,84 като масовата оценка е три.

Палма Никлева, учител по история в 125-то СУ: Доволна - не, но е естествен резултат. За 12 часа, в които основно се запознават с материала, няма как да се случат нещата, защото е нужно време за затвърждаване.

Същият тест за Средновековието даваме и на седмокласниците в 18-то училище.Те са усвоявали уроците по третия вариант - двете епохи Античност и Средновековие да се изучат за една година.Така са направили и общо 75 % от училищата в страната.Тук учителят по история е успял да предаде 3-4 урока от Средновековието.Още при първата проверена работа точките са под скалата на оценяването.

Колко точки събра?

Георги Станев, учител по история, 18-то СУ: Общо 5 точки, като имате предвид, че от 11 до 16 са за среден три т. е. двойка получава

В крайна сметка се оказва, че средният резултат е около 3,20, като повечето от верните резултати са налучкани.

Ще бъде ли Средновековието една празнота за този випуск?

Георги Станев, учител по история, 18-то СУ: Определено, да. Не се получава успешно.
;

Отиваме и в трето училище, столичното 73-то. Те също са избрали да изучат историята "две в едно". Въпреки многобройните ни настоявания просветното министерство не разреши на екипа ни да влезе в 73-то училище и да даде тест за Средновековието на седмокласниците. Причината- да не излезе наяве факта, че тези седмокласници не са взели нито един час Средновековие по системата две години в една. Когато станат в осми клас тези същите деца ще започват да учат Новия свят от 15 век. така че никога няма да се върнат на Средновековието, ако сами не решат да се подготвят и ще остане огромна празнина в знанията им.

Поискахме от министерството и справка за това колко седмокласници са учили Средновековието като "Свободноизбираема подготовка", колко като "Задължителноизбираема" и колко по системата " две в едно". От последните - колко са изучили целия материал, колко - няколко урока и колко - нито един. От институцията отговориха, че не правят подобна статистика, но резултатите от двете училища, които посетихме, са категорични - минимум знания за цял период от Световната история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисарят по образование участва в дискусия във Варна с български студенти
Еврокомисарят по образование участва в дискусия във Варна с български студенти
Блокове, одобрени за саниране през 2016 година, могат да останат без финансиране
Блокове, одобрени за саниране през 2016 година, могат да останат без финансиране