НОВИНИ

Министерски съвет: Докладът на ЕК е обективен, продължаваме с реформите

Докладът на Европейската комисия отразява обективно стремежа на всички институции в страната за реформа в съдебната система. Това коментираха в Министерски съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, правосъдният министър Цецка Цачева и вътрешният Младен Маринов. Те подчертаха, че България оценява изключително високо изразеното доверие, че страната ни може да приключи мониторинга до края на мандата на тази комисия. Заявено беше и категоричното намерение на българското правителство да продължи с реформите.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:28, 13.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
Екатерина Захариева - вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи: За първи път се счита, че три от шесте показатели са временно затворени, което означава, че България е изпълнила препоръките. За да са окончателно затворени подчертавам, просто трябва да има окончателно затваряне на целия механизъм затова се използва думата временно. Нещо, което мен много ме радва, е затварянето на показател 6 - а именно организираната престъпност.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно подчертава необратимостта на осъществените реформи. Министерството на правосъдието изразява също своята решимост, че ще продължим работата си по изпълнение на всички препоръки, така че хоризонтът, който за първи път с този доклад вече е видим за отпадане на механизма да бъде факт през идните месеци.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Приемам като обективна оценка отпадането на показател 6 от доклада на ЕК за организираната престъпност.Това е резултат от усилията през годините съвместно със специализираната прокуратура защото основното звено което противодейства на организираната престъпност ГДБОП и съответно тя работи със специализираната прокуратура на Република България.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР на Македония потвърди, че Груевски е в Будапеща
МВР на Македония потвърди, че Груевски е в Будапеща
Четиримата новоизбрани конституционни съдии положиха тържествена клетва
Четиримата новоизбрани конституционни съдии положиха тържествена клетва