НОВИНИ

Служебният кабинет ще осигури необходимите средства за машинното гласуване

Министерският съвет има готовност да осигури всички необходими средства за машинно гласуване, каза пред журналисти днес вицепремиерът Стефан Янев след първото заседание на работна група към кабинета, която се занимава с организацията на предстоящите парламентарни избори на 26 март. Вероятно ще са необходими около 13 хиляди машини за гласуване, каза Янев, но не уточни дали те ще бъдат купувани или наемани.

bnt avatar logo
от БТА
13:17, 02.02.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

На всички въпроси, свързани с организацията на машинното гласуване и параметрите на обществената поръчка за тези машини ще ви отговорят от Централната избирателна комисия, каза Янев.

Машинно гласуване ще има и в чужбина, и от ЦИК са потвърдили днес, че могат да помогнат на Министерството на външните работи с логистиката и обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

Сертифицирането на машините за гласуване е задължително. Сега се търси наш държавен орган, които би могъл да го направи, ако това не е възможно, ще се ползва помощ от чужбина, допълни Янев.

МВР, ДАНС, прокуратурата и другите държавни структури, ангажирани с изборите, работят така, че да не се допусне купуване на гласове на изборите, каза вицепремиерът.

Стефан Янев, вицепремиер: Има известен потенциал за допълнително объркване и забавяне на целият процес, той е свързан със сертифицирането на тези машини, съобразно българското законодателство. Окуражени са държавните институции да идентифицират възможен ли е и имаме ли такъв сертификатор, който е в състояние да извърши тази дейност, за да се препоръча на ЦИК да се обърнат към него с цел печелене на време и средства, или да се търси възможност за външен такъв.
Александър Андреев, говорител на ЦИК: Ако в случай, че не се яви изпълнител на машинното гласуване или ако този изпълнител не успее да покрие изискванията на обществената поръчка, то това не може да доведе до незаконосъобразност или до възможността на това основание да бъдат атакувани изборите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албания да признае българско малцинство, иска външната комисия на ЕП
Албания да признае българско малцинство, иска външната комисия на ЕП
Ледът скова изцяло река Дунав при Русе (СНИМКИ)
Ледът скова изцяло река Дунав при Русе (СНИМКИ)