Художници реставратори и представители на фондация „Свята България" настояха в предаването „Абсурдите с БНТ2" спешно да бъде изграден дренаж около средновековния храм „Свети Спас" край дупнишкото село Червен брег, за да бъдат спасени стенописите в храма. От фондацията казаха ,че за целта имат изработен проект ,който в началото на миналата година е съгласуван с Министерството на културата. От Пресцентъра на Културното министерство изпратиха отговор със своето становище по проблема.

Благоевград Червен Брег, Дупница Кюстендил Дупница

Представители на фондация „Свята България" и художници реставратори са изпратили писма до различни институции с молба за съдействие да бъде изградена отводнителна система около средновековния храм.

Илия Борисов, художник -реставратор: В момента стенописите са в риск, определено в рискова ситуация.
Георги Чараклиев-председател на фондация „Свята България": Извикахме екип специалисти:климатолог,реставратори и геолози. Те са категорични ,че най-спешното е да се направи дренаж.

През миналата година фондацията е съгласувала проект за отводняване на сградата с Министерството на културата и е наела строителна фирма. Дейностите обаче са били спрени-според Чараклиев още преди да започнат - с мотива, че не са налице всички документи, както и че трябва да има наблюдаващ археолог, тъй като около средновековния храм се извършват разкопки.

От Министерството на културата обясниха, че в съгласувателното писмо изрично е посочено, че в проекта липсва документация за покривното покритие на черковната сграда и такава следва да бъде внесена за съгласуване допълнително. Посочва се също, че е необходим и цялостен проект за консервация, реставрация и експониране на обекта. От Министерството уточняват още, че ведомството не може да определя наблюдаващ археолог, тъй като в случая става въпрос за вид теренно проучване. Тези правомощия се осъществяват от Националния археологически институт, националните, регионалните и общинските музеи.