НОВИНИ

Министерството на здравеопазването не контролира безплатните закуски

Програмата за безплатни закуски в училищата на министерството на образованието не е консултирана със здравното министерство и експертите по хранене от Националния център по обществено здраве и анализи. Това съобщи за "По света и у нас" Националният консултант по хранене и диететика. Веселка Дулева обясни, че наредбата за здравословно хранене не забранява тестените изделия, но те трябва да се дават на децата като основна, а не подкрепителна закуска. На този фон статистиката е стряскаща - всяко трето дете от първи до четвърти клас е с наднормено тегло.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
08:42, 21.10.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
Екатерина Йосифова - фондация "За храната": "Факт е, че децата получават не това, което трябва. Има написани рецепутирници, рецептурни книги, които обаче не знам до каква степен се изпълняват и до каква степен някой ги контролира. "
Наталия Александрова - фондация "За храната":Възможно е да се ядат тестени храни, но това не би трябвало да бъде всеки ден. "

В столичното 119-то училище децата всеки ден получават тестени закуски по програмата на образователното министерство.

-Бяха много твърди, а сиренето от другата страна беше по-меко и за това не ми харесват. Иначе другите баници не са полезни, а пък ми харесват. "

-Кое ти харесва повече баничката или плода и зеленчука?

-Плода и зеленчука

Четири пъти в седмицата, децата получават плодове и млечни продукти по програмата на фонд "Земеделие"

Диян Стаматов - директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов": С 40 стотинки не може да се говори за съвременно здравословно хранене. Ако това субсидиране се повиши два или повече пъти, може да се говори за съвсем друг тип храна. "

От Националния център по обществено здраве и анализи, където е написана наредбата за здравословно хранене, обясниха, че програмата за закуски в училищата не е консултирана с тях.

проф. Веселка Дулева - началник отдел 'Храни и хранене", НЦОЗА: "Не знам каква е идеята на тази закуска. Дали това е първата закуска, като е основно хранене за децата, Ако е подкрепителна, тогава нямат място тези тестени закуски. защото се предполага,че детето вече веднъж е закусило."

В наредбите за здравословно хранене е записано, че подкрепителната закуска трябва да е плод или зеленчук, допълни Дулева. От Столичната регионална здравна инспекция обясниха, че следят за спазването на правилата за здравословно хранене в кухните на детските градини и училищните столове и бюфети. Подкрепителните закуски били отговорност на други институции.

Десислава Драганчева - началник отдел "Държавен здравен контрол", СРЗИ: Здравословното хранене на учениците не изключва предлагането на тестени закуски. Тестените закуски, обаче трябва да са с месна плънка, зеленчукова плънка или смесени."

При проверките е установено,че в менюто на част от столичните детски градини няма достатъчно зърнени култури. В някои училищни столове пък, давали повече хляб, месо и зеленчуци.

Съставени са и 20 акта на училищни лафки, които предлагали забранени захарни изделия и сокове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-добрият ни състезател по триатлон Александър Сръндев гост в Аз съм...
Най-добрият ни състезател по триатлон Александър Сръндев гост в "Аз съм..."
Известен грузински футболист се кандидатира за кмет на Тбилиси
Известен грузински футболист се кандидатира за кмет на Тбилиси