НОВИНИ

Министерството на здравеопазването ще обжалва отмяната на пръстовия отпечатък

Министерството на здравеопазването ще обжалва отмяната на пръстовия идентификатор. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков. В определение на тричленен състав на Върховния административен от вчера се посочва, че трябва да се спре действието на текста от Наредбата за достъп до медицинска помощ, в който се указва използването на пръстов идентификатор при хоспитализация и дехоспитализация.

министерството здравеопазването обжалва отмяната пръстовия отпечатък
bnt avatar logo
от БНТ
11:39, 22.11.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Идентификаторът е механизъм за контрол и ефектът от него е видим, посочи Шарков. За първата половина на ноември тази година в сравнение с първата половина на октомври е отчетена дейност от лечебните заведения за 15 млн.лв. по-малко, посочи той.
Това е спирачка за лечебните заведения, които се опитват да източват НЗОК, допълни Шарков. Хоспитализациите също са намалели с над 18 хиляди, което и показателно как работи системата след въвеждането на идентификатора. По думите му това е и система, чрез която пациентът държи контрола върху изразходването на средствата, които сам внася в НЗОК. Към момента чрез пръстовия идентификатор има 364 хиляди регистрирани пациенти, а отказите са 318, но това не е мотив те да не бъдат хоспитализирани, допълни Шарков.
Системата ще продължи да работи и няма да изпращаме инструкции към лечебните заведения, увери Шарков. Той напомни, че регистрацията на пациентите се извършва в рамките на деня, а не непременно в момента на постъпването им в болницата. Има инструкция как да се работи с идентификатора и лечебните заведения ще отчитат дейността си по тази система до крайното произнасяне на съда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС на консултации при президента Росен Плевнелиев
ДПС на консултации при президента Росен Плевнелиев
ДПС влязоха на консултации при президента
ДПС влязоха на консултации при президента