НОВИНИ

Министерството на земеделието предлага компенсация заради отровени пчели

Компенсации за пчеларите в Плевенско, чиито пчелни семейства бяха отровени миналата седмица след пръскания с пестициди. Това обещаха от земеделското министерство на днешния консултативен съвет по пчеларство. Стопаните трябва да имат окомплектовани документи и подадена жалба.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:45, 08.05.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Пчеларите ще бъдат компенсирани чрез средствата за индивидуален de minimis. Предстои да бъде уточнен броят на пострадалите стопани и нужните средства. Обмисля се и нова, по-модерна оповестителна система за пръсканията. Докато тя заработи обаче ще се запазят и старите форми за оповестяване чрез кметствата.

Тъй като пробите, доказващи причината за смъртността на пчелите, са скъпи, около 420 лева едната, земеделското министерство ще покрие разходите.

Янко Иванов - заместник-министър на земеделието, храните и горите: Ще поемем изцяло разходите по изследването на това от какво са умрели пчелите. В дългосрочен план предвиждаме да дооборудваме нашите лаборатории, където се извършват изследванията.

Престоят и промени в наредбата за пчеларите, която има сериозни дефекти. Браншовите организации разполагат със седмица време, за да дадат своите предложения.

На днешния съвет пчелари и зърнопроизводители спряха със взаимните обвинения. До вчера пчеларите протестираха срещу това, че се пръска без предупреждение, а зърнопроизводителите твърдяха че голяма част от производителите на мед не са регистрирани.

Костадин Костадинов - председател на Асоциацията на зърнопроизводителите: Проблемът се оказа, че на отделни места има колеги, които са нарушили наредбата и държавата трябва да им наложи санкции.

Пчеларите са доволни от небелязаните мерки, но смятат, че те трудно ще бъдат изпълнени.

Иван Кожухаров - заместник-председател на Конфедерацията на българските пчелари: Нещата ще се случат доста трудно. До момента има само две спечелени дела на пчелари, които са успели да осъдят арендатори.

В очакване на новите мерки за защита на пчелите засега пчеларите отменят насрочените протести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпадат ограниченията за прием на деца в специализираната педиатрична болница
Отпадат ограниченията за прием на деца в специализираната педиатрична болница
Пожари унищожиха големи площи в Сибир
Пожари унищожиха големи площи в Сибир