НОВИНИ

Министър Банов коментира доклада на Сметната палата за културното наследство

Министърът на културата Боил Банов с коментар за доклада на Сметната палата за опазването на сградите, които са част от културното наследство. Според него проблемът може да бъде решен чрез стратегията за развитие на културата, по-доброто финансиране и законови промени.

Айше Сали
от Айше Сали
20:51, 07.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Заключения, които не само критикуват, но и помагат на институциите. Така Министерството на културата гледа на доклада за състоянието на сградите, обявени за недвижима културна ценност.

Боил Банов, министър на културата: Така сме работили с колегите от Сметната палата. Не може да се върнем в действителността на филма "Опасен чар" и на всеки паметник да сложим милиционер. Стратегията в дигитализацията, в адекватното отношение и по-доброто заплащане на служителите.
Тодор Чобанов зам.-кмет на София: Не е нормално експертите на общината да си говорят с експертите на Националния институт за недвижимо културно наследство през 3 и 4 лица. Това е проблем, който от години е констатиран от Националното сдружение на общините и ние се надяваме докладът да доведе до неговото решаване.

Освобождаването от данък сгради само на добросъвестните собственици и промени в реда за налагане на ипотека на имота при недобросъвестните са сред промените, които предлагат от Националното сдружение на общините.

Д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Предвиждаме процедурата изцяло да се преработи и да не се обвързва със системно налагане на санкции върху собственика. От друга страна да се обвърже със самата сграда, а не със собственика.
Боил Банов, министър на културата: Аз искам до края на мандата да мога да дам ето такъв брифинг, където да мога да отчета: регистри, института тук, съкратени срокове.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска връщането на статута на недвижима културна ценност на къща на ул. "Кузман Шапкарев". Защитата е свалена през 2008 г., а планът на София предвиждаше там да има ново застрояване до шест етажа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск ще отправи послание за мир към света от София
Папа Франциск ще отправи послание за мир към света от София
Над 150 услуги на държавни и общински администрации вече са онлайн
Над 150 услуги на държавни и общински администрации вече са онлайн