НОВИНИ

Бъчварова: Реформата на Дъблин трябва да създаде справедлив механизъм

"България би подкрепила реформа на Дъблин, с която се създава справедлив механизъм, който не води до натоварване на системите за убежище на страните на предна линия. Той трябва да отчита географското и икономическо положение на държавите-членки".Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в изказването си в Съвета на вътрешните министри на ЕС на тема "Реформа на Общата система за убежище на ЕС".

bnt avatar logo
от БТА
09:54, 14.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света
бъчварова реформата дъблин създаде справедлив механизъм

Тя бе категорична, че Регламентът трябва да кореспондира с принципите за пропорционалност, справедливост, и равенство при изпълнение на задълженията, както и на клаузите от Договорите на ЕС, отнасящи се до солидарността.

По време на дискусиите на вътрешните министри бе обсъдено и разширяването на мандата на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището /ЕСПОУ/ и създаването на обща процедура за международна закрила в ЕС чрез сближаване на системите за убежище и създаване на единни процедурни правила. Основната цел е противодействие на явлението "търсене на по-изгодни варианти" за убежище от страна на мигрантите, както и на вторичните им движения през Европа.

В рамките на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург, министър Бъчварова, заедно с еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос и вътрешните министри на Румъния, Литва, Полша, Унгария, Финландия и Латвия, подписаха също Декларация за партньорство между ЕС и Беларус в областта на миграцията и мобилността.

Аврамопулос определи спогодбата като положително развитие в диалога с Беларус в рамките на Източното партньорство. По време на подписването министър Бъчварова поясни, че спогодбата ще позволи на държави от ЕС, като България, с актуален опит в тези области, да представят натрупаните добри практики за управление на границите, противодействие на нелегалната миграция и каналджийството, както и по отношение на предизвикателствата по предоставяне на закрила за нуждаещите се от убежище.

Мащабът на миграционната криза е такъв, че "никоя държава не може да се справи сама", подчерта от своя страна министърът на вътрешните работи на Република Беларус Игор Шуневич.

"Декларацията ще ни позволи да задълбочим сътрудничеството в тези области за повече сигурност за всички държави членки на ЕС и за Беларус," каза още той
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия и Швейцария засилват патрулите по границата
Германия и Швейцария засилват патрулите по границата
2 млн. долара обезщетение за трудова злополука на Харисън Форд
2 млн. долара обезщетение за трудова злополука на Харисън Форд