Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че строителство на хотели и ресторанти в Национален парк „Пирин“ няма да има. След среща на министър Нено Димов с кмета на града Георги Икономов стана ясно, че община Банско започва да разработва устройствен план за ски зоната, който ще премине през екологична оценка и оценка за съответствие. Това е и първата стъпка към изграждането на втори кабинков лифт в курорта.

На срещата беше репортерът ни Станислава Христова.

Банско

Този устройствен план ще премине през всички изисквания на екологичното законодателство - оценка за съответствие и екологична оценка, след това планът трябва да бъде одобрен и от Общинския съвет - Банско. Планът няма да бъде подлаган на обществено обсъждане. Такова обаче задължително ще има, когато станат ясни инвестиционните намерения, категорично заяви министър Нено Димов.

Най-рано след няколко години Банско ще има втори кабинков лифт. Това стана ясно при посещението на министъра на околната среда и водите Нено Димов в града. Днес той не се ангажира с конкретни срокове, в които може да започне изграждането на лифта.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Аз не мисля че това е нещо което ще се случи за следващия сезон.

Министър Димов определи като спекулативни твърденията, че с промените в плана за управление на Национален Парк Пирин ще бъде застроена площ от около 48 процента от парка.

Правителството реши да има втори лифт в Банско

Правителството реши да има втори лифт в Банско

Условието е да има инвестиционно намерение и то да премине през всички екологични процедури. Точката не беше включена в официалния дневен ред, но е вн...

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Всъщност, национален парк Пирин с изменението, което беше направено на 28, се разрешава строителство само в 2 процента от парка в ски зоната в Банско и още 0.6 процента в ски зоната в Добринище. Така че говорим за 2,6 процента и става дума единствено и само за спортна инфраструктура и никакво друго строителство.

Да не се допуска застрояване и незаконно изсичане на дървета в зоната за туризъм ще следи и общината в Банско.

Георги Икономов, кмет на община Банско: Ще спазим всички изисквания на закона при изработката на устройствения план, защото ние, местните, сме стопаните на тази планина.

Жителите на Банско казаха, че сериозния проблем с големите опашки през единствения засега лифт, може да бъде разрешен само с изграждането на още една кабинкова линия.

Министър Димов каза на срещата днес, че веднага след празниците, още на 3 януари, от 12:00 ч. ще бъде на разположение за открит диалог във Фейсбук, където ще отговаря на въпроси на всички, които се притесняват за бъдещето на национален парк Пирин.

За 4-и януари е планиран и следващият протест на екозащитници срещу решението на правителството, което дава зелена светлина за строителството на втори лифт в Банско.

Втора вечер природозащитници протестираха в София

Втора вечер природозащитници протестираха в София

След като вчера правителството даде зелена светлина за изграждането на втори затворен лифт на Банско -днес еколози се събраха на нов протест - те наст...