През последния месец и половина има засилено движение по границата, заяви военният министър Красимир Каракачанов, който провери предната оперативна база на Силите за специални операции, базирана в района на Малко Търново. Как командосите си взаимодействат с гранична полиция и има ли мигрантски натиск край полосата с Турция, отговорите от Николай Минков.

В ранния следобед мигранстка група прави опит да навлезе незаконно на българска територия.

Първи информацията за нарушителите подават от секретните постове.

Кординатите на нарушителите се изпращат в оперативния център. След четири минути дежурната група вече е в действие.

бригаден генерал Явор Матеев, командир на Специалните сили: В момента в участъка, в който имаме съвместни отговорности с колегите от гранична полиция са разгърнати 6 секретни поста и 2 разузнавателни патрула от специалните сили на българската армия.
© БТА

В района на Малко Търново в помощ на гранична полиция действат между 45 и 50 командоси.

Само от 6 август до този момент са задържани 232 нелегални емигранти при опит да преминат зелената граница с Турция в района на Малко Търново.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: При необходимост, при масово появяване на големи маси мигранти, ние сме готови и сме разработили планове за активизиране до 2700 души военнослужещи с близо 500 единици техника.

Остарялата техника, обаче не позволява да се повиши бързината за реагиране.

По време на операциите за неутрализиране на нелегални емигранти командосите се придвижват с джипове „Хамър“.

© БТА
бригаден генерал Явор Матеев, командир на Спациалните сили: Естествено има нужда от нова автомобилна техника. Средства за индивидуална защита, средства за разузнаване - най-вече прибори за нощно виждане.
Красимир Каракачанов- министър на отбраната: Досега с тези средства, отпуснати по европейските програми от ЕС за охрана на границата ще бъдат доставени голямо количество джипове, надявам се, че поне 100 от тях ще бъдат отделени за армията.

Въпреки трудностите в специалните сили няма дефицит на кадри.

сержант от Специалните сили: Самият живот ме сблъска с парашутната бригада. Постъпих в нея като наборен войник и след това ме запали службата и реших да остана. [Вече] 10 години.

Министър Каракачанов съобщи, че предстои да се създаде отделно командване на Силите за специални операции ще се увеличи и броя на командосите.

Как се подготвя елитът на военните формирования в Българската армия?

Как се подготвя елитът на военните формирования в Българската армия?

Тренировки от ранни зори, учения по целия свят, седмици далеч от семействата си. Това е ежедневието на военнослужещите в Сухопътните войски на Българс...