НОВИНИ

Министър Каракачанов се срещна с военния министър на САЩ Джеймс Матис

България е сред държавите от НАТО, които се очаква да изпълнят целта на Алианса - до 2024 година разходите им за отбрана да достигнат 2% от БВП. Това съобщи в Брюксел вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той участва в среща на военните министри от НАТО. В щабквартирата на алианса Каракачанов имаше и двустранна среща с министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис. Какво си казаха военните министри на България и Съединените щати - репортаж на кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
22:14, 15.02.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Красимир Каракачанов е запознал американския си колега с плановете за модернизация на българската армия, двама са обсъдили сътрудничеството между във военната област. Военният ни министър е поканил Джеймс Матис да посети България.

Каракачанов съобщи днес, че е представил през съюзниците от НАТО националния план за увеличаване на разходите за отбрана, приет на 3 януари. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт очаква до 2024 година поне 15 държави да постигнат целта от 2 процента от БВП. Според Каракачанов България ще бъде сред тях.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: За разлика от много други държави в българското общество има разбиране по темата. Българският народ много добре осъзнава, че в региона, в който живеем предизвикателствата, да не кажа заплахите, пред сигурността на България са достатъчно сериозни, за да спорим в България дали трябва да отделяме необходимите средства за отбрана.
;

В Брюксел Джеймс Матис призова Турция се се фокусира в борбата срещу Ислямска държава. Турските военни операции срещу кюрдски групи в Северна Сирия предизвикаха недоволството на Америка. Въпреки това Матис заяви, че двете държави продължават сътрудничеството си.

Джеймс Матис - министър на отбраната на САЩ: Ние поддържаме абсолютно открит и честен диалог. Търсим допирни точки за това какво можем да направим заедно. Това е може би най-сложната ситуация, свързана със сигурността, военна ситуация, каквато съм виждал пред последните четири десетилетия.
;

Столтенберг заяви, че коалицията е постигнала значителни успехи срещу Ислямска държава.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Освободени са 98 процента от териториите, които бяха завладяни от Ислямска държава в Ирак и Сирия, освободени са повече от седем и половина милиона души, които бяха потискани от джихадистите".

По време на срещата НАТО оповести и нова обучителна мисия в Ирак, в която ще участва и България. Генералният секретар на Алианса призова властите в Скопие да проявяват гъвкавост по въпроса за името на Македония. Решението на този въпрос ще ускори членството на страната в НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС отхвърли ветото на президента за Закона за посевния и посадъчния материал
НС отхвърли ветото на президента за Закона за посевния и посадъчния материал
Борисов определи думите на Радев като „вероломно нападение срещу правителството“
Борисов определи думите на Радев като „вероломно нападение срещу правителството“