Министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова се срещна в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата са обсъдили създаването на Глобален партньорски център в рамките на инициативата 16+1 за връзки с Китай.

На 20 октомври София ще бъде домакин на следващата голяма среща в рамките на формата, на която ще присъстват лидери от Китай, България и страните от Централна и Източна Европа. Двамата са обсъдили още приключилото българско европредседателство, както и актуални европейски теми като миграцията, Брекзит и приемането на европейския бюджет.

Лиляна Павлова - министър на българското европредседателство: Това, което информирах председателя Юнкер беше, че първоначалната договореност между България и Китай е създаването на този глобален партньорски център да не бъде държавна институция, да не бъде институционализиран по някакъв правителствен начин, а да бъде неправителствена организация, базирана на основата на тип мозъчен тръст "тинк танк", който да се занимава с научни изследвания, анализи, прогнози, обучения и разпространение на добри практики и проевропейски правила, регулации и директиви.