НОВИНИ

Министър Нанков: Работи се бързо и адекватно по ремонта на язовир „Рогозен 1“

Двама министри – на регионалното развитие и на транспорта, отново дойдоха на инспекция на язовир "Рогозен " в община Хайредин, който преди месец преля и предизвика опасност от наводнение в три села. С отпуснатите от правителството 3 милиона лева в момента продължават аварийно-възстановителните дейности по преливника. Въпреки че за населението вече няма непосредствена опасност, частичното бедствено положение в общината остава.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
15:45, 03.04.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
министър нанков работи адекватно ремонта язовир рогозен

Дъното на разрушения преливник се укрепва чрез терасиране и насипване със скални материали, казаха от фирмата-изпълнител. Работата на обекта е изключително рискова, защото под преливника продължава да просмуква вода от язовира.

Красимир Василев, главен инженер на ДП „ТСВ": - В момента правим всичко възможно да спрем процесите на обрушване на дигата на язовирнаата стена към чашата на язовира.

До язовира е направен временен път за превозване на огромното количество строителни материали и е осигурена необходимата техника.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие: - Над 1500 траверси железобетонни, над 2500 кубика земно-скална маса към момента е сложена в укрепване на стената, нормалната проводимост на водните количества през превилника ще бъде също осигурена.
Ивайло Московски, министър на транспорта: - Миналата седмица, когато е имало дъждове и язовирът е прелял, вече положената основа е устояла, което означава, че тази технология е правилна.

Монтираните 4 сифона продължават да изхвърлят голямо количество вода, като целта е нивото да се понижи до мъртъв обем,за да може да започне ремонтът на язовира

Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин: - Най-добрият вариант не само за нас, но и за други общини с такива малки язовири, които представляват опасност, е да ги предадем на държавата, защото тя ще може да ги стопанисва по-добре от общините.

Срокът за завършването на аварийните дейности по укрепване на преливника на язовир "Рогозен 1" е 90 дни, веднага след това ще започне възстановяването на стената на съседния язовир Бързина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Варна търси пари за възстановяване на панорамния път за Златни пясъци
Община Варна търси пари за възстановяване на панорамния път за Златни пясъци
Откриха новата сграда на Колежа по туризъм във Варна
Откриха новата сграда на Колежа по туризъм във Варна