Жители на созополското село Атия проведоха протестен митинг срещу изграждането на площадка за съхранение на опасни битови отпадъци в близост до населеното място. Митингът се проведе на входа на селото и затвори достъпа на колите. В петиция до община Созопол протестиращите настояват за провеждането на местен референдум за преместване на депото на по-подходящо място.

Протестиращите се събраха на пешеходната пътека след разклона на главния път за Созопол като близо час и половина не пропускаха автомобили да минават, докато очакваха министъра на екологията да пристигне при тях.

Виолина Райнова - организатор на протеста: Сметищата, които се правят, включително и Центъра за опасни битови отпадъци, се правят на няма и двеста метра от къщите на хората.

В 11:30 горещата точка се премести на площадката за отпадъци, където министър Нено Димов вече беше пристигнал по друг, обиколен път, а протестиращите го обвиниха, че се е скрил от тях.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Ако община Созопол реши да я премести и си финансира преместването, нямам нищо против. Ние не може да отделим повече ресурс, българо-швейцарската програма няма да отдели повече пари.

Министър Димов каза още, че това, което е направено тук, е по най-високите швейцарски стандарти, финансира се по българо-швейцарската програма и самото швейцарско правителство го контролира. Министър Димов заяви, че не може да каже колко би струвало преместването на площадката на друг терен.

Нено Димов: Изграждането ѝ струва малко под два милиона. Но тя е построена тук, защото общината Созопол е посочила тази площадка като място, с което е кандидатствала по българо-швейцалската програма. При всички положения тази площадка е одобрена, минала е през съответните процедури и ако община Созопол не желае да премести тази площадка, тя ще започне да функционира.

По думите на екоминистъра в България само шестима кметове са се преборили за такива площадки, а до следващата година всички общини в България трябва да имат такива депа.