Строг контрол за чистотата на морската вода това лято предвижда екоминистерството. Масираните проверки са започнали от 1 юни. Това каза в студиото на Денят започва министър Нено Димов. От септември започват ремонти на пречиствателните станции по в Златни пясъци, Китен и Приморско и Св. Константин и Елена . Министърът каза още, че основен приоритет на министерството тази година е чистотата на атмосферния въздух като за автомобилния парк до 10 дни ще има работна група, в която ще поканят и Сдружението на общините. Те ще настояват за строг контрол върху пунктовете за технически преглед.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: "Вероятно с Министерството на вътрешните работи и на транспорта ще ги подпомогнем със закупуването на уреди, които да могат да мерят и при първа регистрация, което в момента е проблем, а и инцидентно да правят контрол по движението, защото техническият контрол е този, който трябва да спира колите, които не отговарят".
"Натам ще бъдат насочени усилията - през икономически механизми към намаляването, да не кажа към спирането на внос на коли над определена възраст и неотговарящи на определени евростандарти. За да може това да се случи трябва най-вече Министерството на финансите да бъде в тази група, която ще го реши. Добре е да има стимули. Въпросът е дали ние имаме възможност".