Ограничават режима на работа на екозавода край Шишманци, където допреди седмица горя сметище. Отпадъците там вече няма да се депонират директно, а ще преминават обработка, обяви министърът на околната среда Нено Димов. Той се срещна с протестиращите хора от околните селища, които настояха за безопасна работа на инсталацията. Недоволните граждани затвориха за час пътя за Раковски близо до подход към магистрала Тракия.

Шишманци, Раковски

Над 200 души се събраха на поредния протест пред завода за битови отпадъци рано сутринта.

Иванка Янкова: Всеки тук е дошъл да протестира защото не искаме сметище, искаме чист въздух, чиста вода, искаме здраве за децата си.
Миньо Костадинов: Аз конкретно имам съмнения, че има неща, които не се спазват.
Иван Тачев, кмет на Белозем: Драстични мерки за контрол, за да се предотвратява, това което досега се случваше.

Представители на инициативния комитет обиколиха с министър Димов завода. Подредената и почистена обстановка обаче ядоса хората.

Росен Земляшки: Това е постановка направена за момента, за да може да снимате вие процеса. Измито, направено, готово.

От управата на екозавода отхвърлиха обвиненията за слаб контрол.

Стоян Гидиков, управител на завода: Ще подобрим пожарната инсталация която имаме, ще сложим допълнително камери, ще сложим допълнително охрана.

Министър Димов заяви, че променя разрешителното за работа на завода и вече всички отпадъци задължително ще се сепарират и компостират, преди да се депонират.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Ние сме разпоредили вече да има много по-големи запаси от пръст и да има много по-сериозно запръстяване. Ще имаме много по-чести проверки на районната инспекция, аз съм разпоредил и самата инспекция да бъде проверена.

До две седмици се очаква наказателното постановление за установено замърсяване на съседни на завода ниви, санкцията за което е от 10 до 500 000 лв.

Протест срещу завода за отпадъци в Шишманци

Протест срещу завода за отпадъци в Шишманци

Недоволни от работата на екозавода в Шишманци блокираха за час пътя за Раковски близо до подхода за магистрала "Тракия". С протестиращите се срещна ек...