НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова представи пред студенти развитието на туризма ни

Подготвeните и влезли в сила промени в нормативната уредба за развитието на туристическата индустрия в страната, възможностите за реализация на българския туристически продукт на нови международни пазари, политиката, приоритетите и конкретните усилия на министерството на туризма в тази насока - това бяха част от основните теми, на които акцентира министърът на туризма Николина Ангелкова в публичната си лекция, която изнесе в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

bnt avatar logo
от БТА
13:36, 08.11.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
министър николина ангелкова представи студенти развитието туризма

Ангелкова очерта визията на министерството за развитието на туризма в България, както и възможностите за професионална реализация в тази сфера. На срещата с министъра бяха поставени различни въпроси, обсъдени бяха функциите и ролята на новосъздадения междуведомствен съвет за кадрите в туризма.

Съветът за кадрите в момента свърши няколко неща, каза министърът в отговор и на журналистически въпрос. Като първа промяна с видим резултат тя посочи осъществената още през май промяна на закона за трудовата мобилност и трудовата миграция и приетия правилник към нея.

"По този начин се преборихме за това туризмът да бъде ключов сектор между секторите, които имат нужда от сезонни работници, отбеляза министърът. Вече правилникът е в действие и на практика за седем дни могат да бъдат наемани сезонни работници от трета страна, която работодателят прецени - това е една възможност, която ние осигурихме, за да може да се издава до 90 дни разрешение за работа. Това се случва за първи път и сектор "туризъм" е приоритетен и в списъка на приоритетните сектори, който се изисква от Европейската комисия", заяви министърът.
"В дългосрочен план вече всичко е свързано с образованието и затова сме тук, в Югозападния университет", каза още Николина Ангелкова

Тя подчерта изключителната важност на дуалното обучение и пряката връзка между нуждите на бизнеса и кадрите, които се образоват.

"В дългосрочен план вече се правят такива съвместни планове и Министерството на туризма с промените в закона пряко участва в предварителното съгласуване на учебните планове и програми, които ние от своя страна сме приели като задължение да съгласуваме с бизнеса. Защото по този начин ние ще имаме обратната връзка за това какви са реалните нужди", отбеляза министърът.

Като проблем, поставен и на съвета на кадрите, Николина Ангелкова посочи координирането и организирането на стажовете, за да бъдат те реални - и за учениците от професионалните гимназии, и за студентите от университетите.

"Защото в момента всички се разхождат с бележки, които някой подпечатва. Това не е стаж. За да може да се избегне тази масова практика, сме направили среща за промяна на тези стажове и те да започват много по-рано, за да може работодателите реално да ползват студентите и учениците, които имат желание наистина да практикуват в по-дълъг период", каза министърът.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
54 000 000 евро бюджет по програмата за развитие на Черноморския басейн
54 000 000 евро бюджет по програмата за развитие на Черноморския басейн
Клинтън или Тръмп? Какво казват онлайн потребителите
Клинтън или Тръмп? Какво казват онлайн потребителите