Първите три месеца от председателството минаха успешно, динамично в същото време мога да кажа, защото и динамиката на процесите, които се случват в Европа, изискваше провеждането на много сложни дебати, разговори и срещи. Те изискваха и дипломатичност, и търсене на компромис по много от тях. Такава равносметка направи в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Проведохме над 100 срещи в София и над 670 заседания на всички спомагателни органи на Съвета, обясни Павлова и допълни, че като резултат е постигнат напредък. Работихме по всяко едно досие, което председателството пое, широка е гамата на темите, които покрихме, коментира тя.

Лиляна Павлова: Приключихме досиетата, свързани с темата околна среда и климат, темата с отпадъците, темата с енергийната ефективност, темите, свързани с въглеродните емисии от тежкотоварните превозни средства, финансовия регламент, политическите партии и финансирането им, доставките на колети, медицинските продукти и лекарствата. Също така и командироването на работниците. Това беше голямо постижение на екипа.

Големите предизвикателства тепърва предстоят обаче в следващите 3 месеца, обясни министър Павлова. Идват по-сложните три месеца, в които очакваме нелек дебат, допълни тя.

Министър Павлова коментира и провелата се във Варна среща ЕС - Турция:

Лиляна Павлова: За нас беше изключително важно тази среща като среща, която всъщност възобнови, възстанови диалога като такъв, защото диалогът беше много труден, да не кажа тежки реплики, обиди и обвинения се разменяха между някои от държавите и Турция.

Това беше първата и важна отправна точка отново да сме заедно, диалогът да се нормализира, да се възстанови, коментира Павлова.

Продължаваме разговорите в различните направления, обясни тя - "Дадена е заявка за подготовка за следваща среща на високо ниво, но за да може тя да се случи ние имаме на техническо ниво, на ниво дипломатически мисии и най-вече на експертно ниво, да си свършим работата, защото Турция е важен икономически партньор, тя е важен партньор в темата сигурност".

Най-важният резултат, по думите ѝ, от срещата ЕС - Турция във Варна е съгласието да продължи изпълнението на декларацията за миграцията и за сигурността в региона.