Не мисля, че има хаос за пенсиите. Това заяви в студиото на "Още от деня" социалният министър Бисер Петков. Той обясни какви са промените във формулата за изчисляване на пенсиите за бъдещите пенсионери.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Бъдещите пенсионери и особено тези, на които предстои пенсиониране през 2019 г., трябва да знаят, че от 1 януари тзи година са в сила промени, съгласно които формулата за изчисляване на пенсиите е по нов начин, като се взема периода от 2000 г. до годината на пенсиониране.

Министърът заяви, че днес в НС е внесен законопроект и предстои обсъждане по предложените промени.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Ние внесохме законопроект в НС, според който при заявяване за пенсия, бъдещите пенсионери да имат право да поискат пенсията да бъде изчислена по стария ред, действал до 2018 г. - тоест при тях ще може да участва коефициент с три избрани години от последните 15 преди 1997 г.

Новите пенсии ще растат, категоричен е министър Петков.

Пенсиониращите се до 2023 г. сами избират формулата за изчисляване на пенсиите

Пенсиониращите се до 2023 г. сами избират формулата за изчисляване на пенсиите

Депутати от ГЕРБ внесоха в народното събрание законопроект за промяна в Кодекса за социално осигуряване, които ще дадат възможност на пенсиониращите...

Социалният министър коментира и противоречията относно новия Закон за хора с увреждания и правилникът, който трябва да влезе в сила от 1 април.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Социалните партньори не харесаха Закона за хората с увреждания, а правилникът няма как да излезе извън неговата рамка. Ние се съобразихме с критиката на работодателите за предоставяне на данни за преизчисляване на квотите. Съобразихме се с възражението на синдикатите, че се дописва законът, така че има чуваемост. Правилникът днес беше гласуван и приет от МС, и предстои да се прилага от 1 април.

Ако говорим за политическа криза, мисля че тя е овладяна, нямам притеснения за работата на кабинета, каза в заключение министър Петков по повод трусовете в най-голямата управляваща партия през последните дни.

По какви правила ще се определя степента на увреждане при множество заболявания?

По какви правила ще се определя степента на увреждане при множество заболявания?

Мерки срещу фалшивите ТЕЛК-ове. Здравното министерство предлага в експертните решения да се вписва кодът по международната класификация на болестите....