НОВИНИ

Министър Петкова:Добивът на газ в Черно море ще подобри енергийната независимост

Местните ресурси ще ни съдействат за повече енергийна независимост и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещение на сондажния кораб Noble Globetrotter II в Бургас.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:18, 13.02.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
министър петковадобивът газ черно море подобри енергийната независимост

Енергийният министър и вицепремиерът Томислав Дончев се запознаха на място с предстоящите дейности по провеждане на проучвателен сондаж в блок „Хан Кубрат“. По думите на вицепремиера Дончев, предварителните проучвания в блока дават основание да се направи и сондаж, което е оптимистична перспектива.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Местният добив в Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси – нещо, към което нашето правителство се стреми и работи активно.

Актуализираната в края на миналата година енергийна стратегия на страната очертава като една от основните перспективи либерализацията на пазара на природен газ и създаването на борса за търговия с газ.

В изпълнение на тази стратегия „Булгартрансгаз“ ЕАД вече регистрира дъщерно дружество „Газов хъб Балкан“ ЕАД, което ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите в рамките на газовия хъб.

Петкова акцентира, че дългосрочната визия на правителството предвижда 49% от собствеността на това дружество да бъде предоставена на частни инвеститори – индустриални консуматори, оператори на газопреносни и газоразпределителни мрежи, лицензирани оператори на газови борси и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП подкрепи увеличение с над 3 млрд. лв. на бюджета за България след 2020 г.
ЕП подкрепи увеличение с над 3 млрд. лв. на бюджета за България след 2020 г.
ДРУГИТЕ новини: Добавена реалност
ДРУГИТЕ новини: Добавена реалност