Проверките за състоянието на електроразпределителните дружества и Електроенергийния системен оператор са приключили. В момента се подготвя цялостния доклад за състоянието им преди настъпването на активния отоплителен сезон. Това заяви в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петковa. Тя посети новия диспечерски център, базиран в енергийното управление „Юг“.

Пловдив

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това, което категорично мога да кажа – по първоначални данни системата е стабилна. И трите ЕРП-та, и ЕСО имат готовност да посрещнат есенно-зимния сезон. Тук на практика показахме, какви са резултатите, които Електроенергийният системен оператор изпълнява и те са свързани с модернизацията на системите за управление и контрол на централното диспечерско управление. Тук в Пловдив се намира един от петте опорни пункта в страната, на база на които ще може да се осигури допълнителен резерв по отношение на системата.

Едновременен денонощен контрол на всички станции в Южна България вече се осъществява от едно място - подстанция „Пловдив“. Това позволява новата модернизирана системата за управление и контрол на централното диспечерско управление. Проектът е на стойност 5 млн. евро.

От диспечерският център в Пловдив дистанционно се управлява системата. Това помага за по-ранното известяване и съответно по-бързото отстраняване на аварии от разстояние.

"Проектите са в интерес на потребителите, защото са инвестиции в сигурност на доставка и качество на услугата, което ще икономиса средства", обясни още министър Теменужка Петкова.

Енергийната система е в готовност за повишено потребление на ток през зимата

Енергийната система е в готовност за повишено потребление на ток през зимата

С падането на температурите през последното денонощие у нас изниква въпросът готова ли е енергийната система на България за зимата. Министърът на енер...