НОВИНИ

Министър Петкова и посланика на Черна гора у нас обсъдиха проекта АЕЦ „Белене“

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обсъди енергийното сътрудничество между България и Черна гора с посланик Снежана Радович. Разговорът е в продължение на проведените през месец септември разговори между министър-председателя на Република България Бойко Борисов и колегата му Душко Маркович.

министър петкова посланика черна гора нас обсъдиха проекта аец белене
bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 08.11.2018
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Енергийният министър информира посланик Радович за приетия на вчерашното заседание на Министерския съвет доклад, свързан с процедурата за избор на инвеститор за реализацията на проекта АЕЦ „Белене“.

По думите на Петкова изготвеният документ за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ съдържа и възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия от България и съседни страни. Това би могло да се реализира чрез тяхно включване в капитала на проектната компания или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия. Посланик Радович заяви, че Черна гора проявява интерес към участие в проекта с миноритарен дял.

Петкова и Радович се обединиха около създаването на съвместна работна група, която да разгледа възможността за износ на електроенергия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Швеция удължи с три месеца проверките по границите си
​Швеция удължи с три месеца проверките по границите си
Източиха мазута в два от резервоарите на потъналия кораб Мопанг край Созопол​
Източиха мазута в два от резервоарите на потъналия кораб "Мопанг" край Созопол​