България е готова да промени условията за продажба на природен газ у нас, за да избегне санкции от страна на Европейската комисия. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова, която беше изслушана на закрита за медиите комисия в Народното събрание в края на седмицата. На нея тя отчете етапа на делото на Европейската комисия срещу държавния Български енергиен холдинг.

Европейската комисия до този момент е отхвърлила предложенията на България за поемане на ангажименти срещу отпадане на евентуалните санкции при доказване на вина. Това обаче не значи, че преговорите няма да продължат.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Разбира се съществуват още възможности за разговори при определени хипотези, така че да сенадяваме на благоприятен изход от това дело.

Европейската комисия образува дело срещу България през 2013 г. след жалба на най-голямото частно дружество за доставка на газ у нас. В подадения тогава сигнал се казва, че държавните „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, които са част от Българския енергиен холдинг са злоупотребили с монополното си положение и са отказали на дружеството достъп до газовата инфраструктура. Първите заключения на Брюксел бяха, че БЕХ е допуснал нарушения. Те обаче не са окончателни.

Парламентът обсъди необходимите действия във връзка с делото на ЕК срещу БЕХ

Парламентът обсъди необходимите действия във връзка с делото на ЕК срещу БЕХ

На закрито заседание, по предложение на депутати от БСП, парламентът обсъди необходимите действия във връзка с делото на Европейската комисия срещу Бъ...

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Видяхте, че Европейската комисия успя да се споразумее с „Газпром“ по едно антимонополно дело, с поемане на ангажименти разбира се, тези ангажименти очевидно в хода на разговорите между двете страни са определени като достатъчни и възможни за двете страни, удовлетворяващи и двете страни.

В края на миналата година Народното събрание постанови, че България не трябва да се признава за виновна по воденото дело срещу БЕХ. В случай обаче че Еврокомисията постанови вина, това би означавало, че сме заплашени от глоба в размер на 10% от оборота на признатите за виновни компании.