Очакваше се парламентарната комисия по енергетика да разгледа днес проблема, но тя се отложи за следващата седмица. В кулоарите на парламента енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че притесненията за сериозното поскъпване на тока на енергийната борса и за евентуални спекулации на пазара трябва да се насочат към Комисията за енергийно и водно регулиране.

Според Петкова българската борса се развива добре. Тя препоръча на потребителите на ток да не разчитат само на борсата за ежедневните си нужди.

Теменужка Петкова-министър на енергетиката: Това, което аз бих посъветвала бизнеса и малките предприятия, просто нека да полагат усилия и да търсят покупка на електрическа енергия на база на двустранни договори. Това им гарантира една предвидимост по отношение на разходите за електрическа енергия и една по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват. Платформата ден напред е създадена и тя би трябвало да удовлетворява потребностите от електрическа енергия само по отношение на определени флуктуации, т. е. ако в определен момент има необходимост от допълнително количество енергия, да се излезе на тази платформа и да се закупи това количество.
Фирми в Стара Загора спряха работа заради скъпия ток

Фирми в Стара Загора спряха работа заради скъпия ток

Няколко фирми в Стара Загора днес спряха работа. Собствениците на заводите посочват, че мярката се налага заради високата цена на тока на свободния ен...