Министърът на земеделието Румен Порожанов подаде оставка. В мотивите си той посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Премиерът Бойко Борисов прие оставката и заяви, че тя е ускорена заради факта, че зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Мизова, свързана с къща за гости, все още е на работа въпреки разпореждането му тя да бъде отстранена. Кабинетът предлага Десислава Танева за нов министър.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков:

Земеделският министър Румен Порожанов подава оставка след редица скандали, свързани с държавен фонд "Земеделие". В специално съобщение Порожанов заявява, че "в земеделския сектор има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение".

Оставката му идва на фона на констатирано разминаване в декларацията за доходите на бившия земеделския министър, качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията, както и на фона на разследвания и информация за злоупотреби с евросубсидии, отпускани от фонд "Земеделие" за строителството на къщи за гости.

Правителството предложи Десислава Танева за земеделски министър

Правителството предложи Десислава Танева за земеделски министър

Десислава Танева може би ще бъде новият министър на земеделието храните и горите, пише БГНЕС.

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката. Пред медии той изрази недоволство от факта, че заместник-директорът на фонд "Земеделие" Иванка Мизова, чийто телефонен номер стои на сайта на къща за гости, все още е на работа.

За нов министър кабинетът предлага Десислава Танева. Танева е депутат в последните 4 народни събрания, беше председател на Комисията по земеделие в 41-ото и настоящото НС и бивш земеделски министър в периода 2014-2017 г.


Румен Порожанов подаде оставка след две години на поста.

В съобщение до медиите посочи, че не желае "атаката срещу него да повлияе върху работата на правителството".

Премиерът Бойко Борисов заяви, че подаването на оставката е ускорено, тъй като Порожанов все още не е освободил заместник-изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Иванка Мизова, чийто телефон фигурира на сайта на къща за гости.

Бойко Борисов, министър-председател: Така че, който иска да си пази някого, аз ясно още на конференцията, ако си спомняте, казах - компромис не правим към никого и много ясно и точно сме се разпоредили нарушителите или там, където има нарушение, да бъдат изправени пред закона. И това правим към ден-днешен.
Министърът на икономиката коментира оставката на Порожанов

Министърът на икономиката коментира оставката на Порожанов

Министърът на икономиката Емил Караниколов, който откри тази сутрин форума на Българската петролна и газова асоциация, беше принуден да коментира оста...

Борисов допълни, че никога не е бързал да приема или да настоява за оставки, докато не се убеди в нея.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз в ефир от миналия петък го казах, че всичко това трябва да приключи, и то бързо. Хората не могат да имат съмнения, защото такива къщи за гости има във всички европейски държави. Виждате, някои от тях са много добре работещи и нужни за селския туризъм извън големите курорти и всеки, които си е позволил да злоупотреби, ще му се вземат парите и ще му се търси наказателна отговорност, така че данъкоплатецът няма да пострада от тази работа. А тя е и добра превенция за всеки, който мисли да нарушава за в бъдеще.

На въпрос дали номинираният за нов министър ще приеме, Борисов отговори:

Бойко Борисов, министър-председател: Желаещи все още за министри има. Не се притеснявайте.
Десислава Танева: Ще инициираме законодателна инициатива за земите в ЕС

Десислава Танева: Ще инициираме законодателна инициатива за земите в ЕС

В студиото на „Още от деня“ председателят на комисията по земеделие в НС и член на ГЕРБ Десислава Танева заяви, че е нужен нов подход и поглед към зем...

Борисов заяви, че утре официално ще бъде извършена смяната на Порожанов с новия кандидат за поста, след като премиерът уведоми коалиционните партньори. По-късно стана ясно, че в деловодството на НС правителството е внесло номинацията на Десислава Танева.

Оставката му идва на фона на разследвания и информация, свързана със злоупотреба на евросредства, отпускани от държавен фонд "Земеделие" за къщи за гости, които, обаче, не се използват по предназначение. По разпореждане на премиера Бойко Борисов, МВР, прокуратурата и НАП започнаха проверки на стотици къщи за гости.

Разпитаха земеделския министър като свидетел по разследването срещу Миню Стайков

Разпитаха земеделския министър като свидетел по разследването срещу Миню Стайков

Земеделският министър е готов да подаде оставка, ако премиерът я поиска. Румен Порожанов каза, че е разговарял с Бойко Борисов по повод скандалите с к...

Води се и разследване срещу бизнесмена Миню Стайков отново за злоупотреба с пари от Европа. Румен Порожанов беше разпитан от спецпрокуратурата в рамките на разследването в качеството му на бивш директор на фонд "Земеделие", когато Стайков и свързани лица са кандидатствали за 20 млн. лв. по две оперативни програми.

И накрая - беше констатирано разминаване в декларацията за доходите на Румен Порожанов, подадена пред Комисията за противодействие на корупцията. В качената на сайта декларация липсва апартамент и земеделеска земя - собственост на жената, с която Порожанов живее на съпружески начала.

Антикорупционната комисия е публикувала непълна декларацията на Порожанов

Антикорупционната комисия е публикувала непълна декларацията на Порожанов

Имуществената декларация на земеделския министър Румен Порожанов е публикувана в непълен вариант от Антикорупционната комисия.

Това е седмата министерска оставка в правителството "Борисов 3". Оставки до момента бяха подадени и приети от Николай Петров, Николай Нанков, Ивайло Московски, Валентин Радев, Валери Симеонов, Цецка Цачева и сега Румен Порожанов.