НОВИНИ

Министър Семерджиев връчи отличия на ромски здравни специалисти

Вицепремиерът по социални политики и министър на здравеопазването Илко Семерджиев връчи отличия на ромски лекари, студенти и заети в здравеопазването по повод Международния ден на ромите и Деня на здравния работник, на церемония в Министерския съвет.

bnt avatar logo
от БТА
11:07, 07.04.2017
7546
Чете се за: 01:25 мин.
Още
министър семерджиев връчи отличия ромски здравни специалисти

Грамоти получиха млади лекари, студенти по медицина, медицински сестри, здравни медиатори и техни преподаватели, както и представители на неправителствени организации, които провеждат младежки, менторски, стипендиантски програми за подкрепа развитието на младежи и студенти от ромски произход.

Сред отличените са Калин Танов, завършил медицина в Медицинския университет - София, специализант по очни болести в Първа многопрофилна болница-София; Димитринка Борисова - медицинска сестра във ВМА; Миряна Евтимова - акушер, завършила в Медицинския университет - София; Мирослав Ангелов - стажант лекар по медицина в Медицинския университет - София. Връчени бяха грамоти на програми, които подкрепят младежи и студенти роми в България, като например Сдружението Национална мрежа на здравните медиатори. Грамоти получиха и всички присъстващи здравни медиатори.

На церемонията министър Семерджиев поздрави младите роми за празника, пожела им успехи и да бъдат устойчиви, защото всички професии в здравната сфера са трудни. За сметка на това обаче са благородни и носят много удовлетворение. Цената на това е висока, каза министърът. По думите му медицината и всички науки, свързани със здравеопазването, са сложни, изисква се труд и всеотдайност в практикуването, която понякога ни лишава от лично време, от възможности, които всеки би искал да има, но се ограничава, защото трябва да даде нещо на другите. Остава удовлетворението, когато видите в очите благодарност и признание, посочи министърът. Човек се развива в здравните професии цял живот, учи непрекъснато, но вие сте намерили сили в себе си, направили сте първите стъпки, а и много повече и сте поели по този дълъг път, добави министърът.
До момента в страната са подпомогнати около 250 студенти от специалностите медицина, дентална медицина, фармация, управление на здравните грижи, трудова медицина и работоспособност, както и лаборанти, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, помощник-фармацевти и други медицински специалности, изучаващи се в медицинските университети в страната.

Средствата през годините са осигурявани от стипендиантска програма на Ромския образователен фонд - Будапеща, Институт "Отворено общество", Министерството на здравеопазването като Програмен оператор на Програма "Инициативи за обществено здраве", осъществявана чрез финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

През 2016 г. Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет и неправителствената организация "Рома Верситас" основаха фонд "И аз ще успея", който чрез набиране на средства ще подкрепя студенти от ромски произход. През тази година се очаква за първи път да бъдат раздадени стипендии на студенти от фонда.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превантивни мерки в седмицата на гората
Превантивни мерки в седмицата на гората
Все по-малко млади лекари избират болниците извън университетските центрове
Все по-малко млади лекари избират болниците извън университетските центрове