НОВИНИ

Министър Вълчев за джендър образованието и професионалните паралелки

Образователният министър Красимир Вълчев за пореден път коментира, че в програмата по история за 10 клас има само факти, а не идеологизация. В студиото на БНТ, той съобщи, че просветното министерство ще се въздържи от провеждането на конкурса "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола", чийто организатор е Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии". Причината - според министъра голяма част от родителите не биха искали децата им да учат за ценности, предизвикващи дискусия.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:23, 31.01.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Дебатът около Истанбулската конвенция е полезен за системата на образованието, каза министър Красимир Вълчев, защото трябва да имаме обществен консенсус на какви ценности искаме да учим децата си.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Сега ще се въздържим от провеждането на това проучване. Има си един безспорен пакет от ценности, това са националните, европейските, общочовешките ценности, гражданските ценности, но има такива, които предизвикват дискусия и които голяма част от родителите не биха искали българското училище да им учи децата.

Трябва да бъдем сдържани и предпазливи, смята още Вълчев, защото обществения дебат по тази тема не е проведен докрай. Той коментира и протеста на родители срещу орязания прием в профилираните гимназии във Враца и Русе като каза, че всяка година приемът в професионалните паралелки ще се увеличава постепенно. Така от една страна ще се осигурят специалисти за бизнеса, а от друга няма да се ощетяват профилираните училища. Вълчев каза още, че пазарът на труда все повече ще изисква квалификация, отколкото диплома за определена степен.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ние трябва по всякакъв начин да се опитаме да накараме родителите и децата да се включат в професионално образование. Факт е, че то загуби приоритет през последните 2- 3 десетилетия, но от гледна точка на пазара на труда позициите професионално - техническо образование днес са с по-високо заплащане от позициите с висше образование в едни и същи предприятия.

Учениците в професионални паралелки ще получават и допълнителни стипендии. В големите градове като София не се очаква намаляване на профилирани паралелки. Колкото до другия дебат, за програмата по история за 10 клас, министър Вълчев отново повтори, че там има само факти, а не идеологизация. Съгласи се, че материалът е обемен и каза, че се надява учителите да намерят баланс при преподаването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Oбщините и бизнесът във област Варна реализират проекти с евросредства
Oбщините и бизнесът във област Варна реализират проекти с евросредства
Бизнесът поиска още по-лек режим при наемането на работници от чужбина
Бизнесът поиска още по-лек режим при наемането на работници от чужбина