НОВИНИ

Министър Захариева се срещна със силите на ЕС в Босна и Херцеговина

С Босна и Херцеговина продължава балканската обиколка на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. Във фокуса на всички официални срещи на министър Захариева в Сараево ще бъде европейската перспектива на Западните Балкани. Днес тя посети военната база на ИУФОР в Сараево, където има и български контингент.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Васко Йотов
20:02, 03.08.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Задено с 450 военослужещи от още 18 страни от цял свят те изпълняват отговорната и тежка мисия по обезвреждане на минните полета. Мисия взела живота на 600 души от края на войната през 1996 година до днес! Над 70 000 мини все още не са обезверени.

Пред министър Захариева изключително висока оценка за професионализма на българските вонослужещи дадоха днес командващият въоръжените сили на ЕС генерал-майор Антон Валднер и командирът на Щаба на НАТО в Босна и Херцеговина бригаден-генерал Робърт Хюстън.

Бригаден генерал Робърт Хюстън - командващ въоръжените сили на НАТО в Босна и Херцеговина: Трябва да призная, че ценя високо работата на българския контингент в Сараево. Всички ваши военни тук са изключителни. Имаме дори българска медицинска сестра, която работи за австрийския контингент. За мен е истинско удоволствие да работя с всички с тях. Като хора от Балканите те разбират много добре нравите и нуждите на местните хора, което помага много на съвместната ни работа тук.

Генерал Хюстън не премълча и още една причина да обича страната ни - съпругата си българка той среща на мисия именно у нас.

С кметове от цялата страна по-късно първият ни дипломат обсъди помощта, която българското външно министерство оказва по програмата си за развитие на местната власт в Босна и Херцеговина. 260 000 евро е отпусната до момента сума.

Утре в Сараево са официалните срещи на министър Захариева с колегата ѝ Игор Църнадак и с министрите на външната търговия и на отбраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храмът на Фортуна до Плевен е унищожен от земетресение в античността
Храмът на Фортуна до Плевен е унищожен от земетресение в античността
По-голяма събираемост на данъците и таксите отчитат от Столичната община
По-голяма събираемост на данъците и таксите отчитат от Столичната община