НОВИНИ

Министър Захариева отбеляза Деня на независимостта с българите в Канада

Българи в Монреал отбелязаха 110 години назависимост задно с външния ни министър Екатерина Захариева в българския православен храм „Св. Иван Рилски“.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:40, 23.09.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Близо 70 000 са българите в Канада по официални данни. Реално обаче броят им е многократно по-голям.

Храмът „Св. Иван Рилски“ е купен от нашите емигранти през 2009 година, а правителството помогна за ремонта и създаване на българско училище в него.

„Страната ни е добро бъдеще на вашите деца“ каза пред сънародниците ни вицепремиерът Захариева и подчерта, че най -голямата загуба на страната ни по време на прехода бе загубата на хора . Затова и по думите ѝ именно българите по света днес са най-добрите посланици на България.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Това, което прави всеки един от вас тук, да поддържа общността, да поддържа чувството, че, независимо далеч от родината, сме намерили нова родина, може би нова любов. Да поддържа чувството за общност, за доброта, за дух и за това, че България може да бъде във всяко едно кътче по света.
;

За първи път миналата година броят на напусналите страната вече е равен на тези, които са се завърнали каза още Екатерина Захариева и не скри надеждата си догодина те да са повече. Двете с посланика на България в Канада Светлана Етрополси увериха сънародниците ни, че винаги са на разположение и за препоръки и за оплаквания. А темите, по които разговаряха с всеки един от тях, бяха насочени от това как да е подобри административното обслужване до възможностите за правене на бизнес между България и Канада.

;

Заедно с неделното училище за сплотяването на българите в Канада работят също и културно дружество и културен център.

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева отиват в Ню Йорк, където ще участват в 73-ата сесия на Общото събрание на ООН. Борисов ще изнесе реч, свързана с основната тема за глобално лидерство и споделените отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закъснял полет стана повод за концерт на летището в Женева
Закъснял полет стана повод за концерт на летището в Женева
На живо по БНТ: Последният мач на българския волейболен отбор на Мондиала
На живо по БНТ: Последният мач на българския волейболен отбор на Мондиала