НОВИНИ

Министър Захариева: Политиката на НАТО за отворени врати трябва да се запази

В "Денят започва" външният министър Екатерина Захариева заяви, че на форума на външните министри на НАТО е потвърдено единодушно, че политиката на Алианса за отворени врати трябва да се запази. Захариева коментира и историческата среща между лидерите на Северна и Южна Корея.

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 30.04.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

На въпрос как външните министри от НАТО са коментирали на форума си историческата среща между лидерите на Северна и Южна Корея вицепремиерът отбеляза, че е проявена "внимателна критичност".

Обнадеждаващо е това, което се случва, наистина е историческо, за първи път се случва в историята. Надяваме се ангажиментите, които се поеха от севернокорейския лидер да се изпълняват, но мисля, че светът трябва да запази съществуващите санкции, докато не се премине към реално изпълнение на ангажиментите за ядрено разоръжаване и спиране на ядрената програма на Северна Корея, коментира външният министър.

По думите ѝ на форума е било потвърдено единодушно, че политиката на Алианса за отворени врати трябва да се запази.

Въпросът е кога да се активират тези планове. България и голяма част от съюзниците от НАТО считат, че има напредък в изпълнението на ангажиментите от Талин от 2011 година, заяви Екатерина Захариева.

Бъдещото членство на Македония в Алианса се обвързва и приключването на преговорите между Гърция и Македония за името на западната ни съседка, подчерта тя. Според нея разговорите са интензивни и е важно преговарящите да бъдат оставени на спокойствие, да не бъдат притискани, което ще помогне по-бързо да се стигне до споразумение.

Захариева отбеляза, че НАТО запазва конструктивния си подход към Русия.

Общото решение беше, че се запазва двупистовия подход. На първата писта е развитието на предпазните способности на НАТО, а на втората - развиване на диалога. Диалогът се развива в момента в съвет "НАТО - Русия", като има няколко точки, за които е взето решение, да се поставят винаги - на първо място е Крим, на второ място са нещата, по които може да се работи заедно, уточни тя.

Вижте целия разговор с външния министър Екатерина Захариева във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежко остава състоянието на българката, която е настанена в бразилска болница
Тежко остава състоянието на българката, която е настанена в бразилска болница
Очакват се облаци и валежи през празничните почивни дни
Очакват се облаци и валежи през празничните почивни дни