НОВИНИ

Министър Захариева се срещна с колегите си от Южна Африка и Ангола

В столицата на Южноафриканската република Претория, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева определи като важен приоритет на българската външна политика възстановяването на традиционните ни и дългогодишни отлични отношения с държавите в Африка. Днес Захариева имаше официални срещи с външните министри на Република Южна Африка и Ангола.

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 29.03.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Традиционно добър партньор на страната ни в миналото, Република Южна Африка, в която живеят близо 30 000 наши сънародници, отново обръща поглед към България и очаква експертна помощ както в политически, така и в икономически план. Доказателство затова са и сериозните инвестиции през последните години, закупуването на три от най-големите молове в столицата и създаването на 450 работни места в завода за производство на седалки за луксозна марка автомобили.

Външният министър Линдиве Сисуло разказа на вицепремиера Екатерина Захариева плановете на страната си за сериозна реформа в селското стопанство. 20 южноафрикански студенти в момента се обучават в аграрния университет в Пловдив и именно към тях са насочени надеждите на африканската държава за участие в тази реформа, която ще създаде и много нови работни места.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Те искат да раздадат пустеещата държавна земя и да започнат да произвеждат храни, а не само готови продукти и тук нашият бизнес би могъл да инвестира.

Такава възможност за български инвестиции бе посочена пред министър Захариева и от анголския ѝ колега

Мануел Домингос Аугусто, министър на външните работи на Ангола: Партньорството с България и другите страни членки на ЕС е от ключово значение за целия ни регион. Приоритет за нас, наред със селското стопанство, е и индустриализацията, за която експертната помощ е много важна.

И с двамата министри Захариева договори български експерти да окажат помощ в различни сфери на икономиката. Към тях отправи официална покана да посетят страната. А по телефона на български разговаря и с министъра на икономиката на Ангола, който е завършил висшето си образование в УНСС.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Той сподели, че когато се каже България в Ангола и региона, винаги чувствата са безкрайно добри и ние трябва да използваме този потенциал, който сме забравили през годините.

И с двамата министри бяха обсъдени различни форми на сътрудничество в областта на сигурността, трансграничната престъпност, трафика на хора и оръжие, както и нелегалната миграция.

Линдиве Сисуло обеща на България да съдейства за изграждането на първата българска църква тук. Пое и личен ангажимент за по-бързото завръщане у нас на 6-годишната дъщеря на убито в Кейптаун през февруари българско семейство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демонстрации при критични случаи на бойното поле във ВМА
Демонстрации при критични случаи на бойното поле във ВМА
НФСБ официално се нанесе в емблематичната за десницата сграда
НФСБ официално се нанесе в емблематичната за десницата сграда