НОВИНИ

Министър Захариева се срещна с първите дипломати на Афганистан, Катар и Непал

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Ню Йорк с колегите си от Афганистан, Катар и Непал, съобщиха от правителствената пресслужба. Захариева е част от българската делегация за Общото събрание на ООН, водена от премиера Бойко Борисов.

министър захариева срещна първите дипломати афганистан катар непал
bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 26.09.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Благодаря за помощта на България за възстановяването на Афганистан”, обърна се към Захариева министър Салахуддин Раббани. Той обяви, че българските войници се ценят като едни от най-добрите професионалисти.

България участва с контингент до 160 военнослужещи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ и с финансови вноски от 1 милион долара в Попечителския фонд за подпомагане на афганистанската армия.

Страната ни организира и курсове по линия на официалната помощ за развитие за дипломати, полицейски служители и държавни служители със специално изискване за включване на определен процент жени в обученията. България участва с вноски и в бюджетите на редица международни организации, които осъществяват проекти в Афганистан.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Обсъдихме и обстановката в страната, както и предстоящите избори за парламент. Приветстват и инициативата на афганистанския президент за започване на преговори с талибаните.

На срещата с катарския външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани бяха обсъдени широк кръг въпроси от международния дневен ред с акцент върху политическата ситуация в Залива и в Европейския съюз.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Благодаря за прагматичния подход в двустранните ни отношения след държавното посещение на емира шейх Тамим бин Хамад Ал Тани през март т.г. Работата по конкретни проекти продължава.
;

Министър Ал Тани поздрави специално премиера Бойко Борисов за резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС и за резултатите от срещата 16 плюс 1 с Китай. Двамата обсъдиха и последствията от оттеглянето на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие относно Иран.

В годината, в която България и Непал честват 50 години от установяване на дипломатически отношения, в Ню Йорк се срещнаха и външните министри на двете страни. Подобна среща се осъществява за първи път от 10 години.

Министър Захариева благодари на новоизбрания си непалски колега Прадийп Кумар Гявали за помощта, която хималайската страна оказа при издирването на легендарния български алпинист Боян Петров. Тя покани министър Гявали на посещение в София.

Непалският първи дипломат информира за хода на политическите реформи след проведените първи избори в условията на пълно прилагане на демократичната конституция на страната от 2015 г. Той покани българския бизнес да инвестира в страната.

Захариева и Гявали отчетоха и традиционния интерес на българските алпинисти към Хималаите. В Непал страната ни се представлява от почетен консул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 ВМА организира безплатни прегледи за Деня на сърцето
ВМА организира безплатни прегледи за Деня на сърцето
Тръмп заклейми глобализма в речта си пред ООН
Тръмп заклейми глобализма в речта си пред ООН