НОВИНИ

Министър Желязков: Всеки от кандидатите за Летище София има равни шансове

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че всеки един от петте кандидати за концесионер на Летище София има равни шансове за класиране. Офертите бяха отворени вчера на открито заседание и комисията ще разгледа през следващите седмици конкретните предложения. Росен Желязков беше в Карнобат, където даде началото на модернизацията на жп гарата.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
18:02, 10.05.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Росен Желязков подчерта, че стартиралата процедура за концесията на Летище София е важна стъпка за инфраструктурните проекти на България.

Според него петте постъпили предложения за концесия са на водещи фирми в бранша, а очакваните инвестиции и приходи за държавата са много големи.

Росен Желязков, министър на транспорта: Предложенията са безусловно, при сключване на договора 550 млн. лева по сметка на държавата, без ДДС. През следващите 35 години от концесията милиард и 700 млн. от годишни концесионни плащания. Милиард и половина инвестиции в Летище София. Ако направите груба сметка това са близо 4 милиарда лева инвестиции в Летище София през следващите години.

Министър Желязков е категоричен, че процесът на избиране на концесионер трябва да бъде спокоен, достатъчно политически неутрален, за да си свърши комисията работата по най-добрия начин.

;

По-рано днес той даде старт на европроект за реконструкцията и модернизацията на жп гара Карнобат. Министърът подчерта, че 30 млн. лв са инвестициите за реконструкцията на шест гари в страната. Близо 5 млн. от тях ще бъдат за модернизацията на гарата в Карнобат, а срокът за изпълнение е 20 месеца.

Росен Желязков, министър на транспорта: Изключително важна гара е Карнобат. Тя е в ТОП 5 на гарите в България по значимост. Връзка между Северозападна и Североизточна България, част от транспортния коридор Пловдив-Бургас. От тука ще тръгне развитието на Бургас-Синдел, след това амбициите са да бъде част от инфраструктурата, която ще продължи към Русе.

Министър Желязков добави, че освен ремонта на гара Подуяне, който вече е започнал, ремонтните дейности на останалите гари - Искър, Казичене, Стара и Нова Загора ще стартира до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
102-ма преподаватели са отличени с Учител на годината
102-ма преподаватели са отличени с "Учител на годината"
МВР издирва заподозрян за убийството на 38-годишна жена в Костенец
МВР издирва заподозрян за убийството на 38-годишна жена в Костенец